Студентите да могат да работят почасово, настоява новото ръководство на Националното представителство на студентските съвети.

Иска се още по-голяма самостоятелност на студентите при управлението а общежитията с аргумента, че само така ще има по-добър контрол върху парите за ремонти.

Националното представителство поиска да се създаде нормативна уредба, която да отмени забраната студентите да работят почасово.

Това е важно най-вече за по-натоварените студенти - на редовно обучаващите се и докторантите, каза сегашният председател на студентският орган Даниел Йорданов, цитиран от БНР.

„Въпросът е това решение да стане законово. Никой не е правил в страната изследвания какъв процент от хората, които работят реално работят по някакви договори", зави той и допълни: „Един човек, ако има нужда от средства за да си финансира образованието и престоя в София или който и да е друг град, където се учи, той ще намери варианти да работи".

Той настоя работата на студентите да бъде оформена в някакъв договор, а не да бъде на някакви устни договорки и „после да се чудим защо има токова много студенти, които имат проблеми с работодателите си".

Друг проблем е бавното модернизиране и саниране на студентските общежития, както и непрекъснатото застрояване на площите около тях. Средствата от бюджета за издръжката на един студент, както и парите от наемите сега се събират от „Студентски столове и общежития".

„Всички тези пари - от наеми от една страна и от държавата влизат в бюджетите на едни изкуствено създадени поделения Студентски столове и общежития", които са някакъв панкреас на висшето образование. Те са прикачени към университетите, но там работят чиновници - нито студентите, нито държавата имат пряк поглед върху това как се изразходват средствата", заяви още Даниел Йорданов.

По думите на висшистите, ако студентите имат възможност за контрол върху това как ще се изразходват парите, 150-те общежития в страната, ще могат да се модернизират в близките една -две години, а не за 20.
Те поискаха и собствеността на общежитията да е само на университетите и на студентските организации, за да се стопанисват по-добре.