Правителството прие проектозакон, според който студентите и докторантите до 35 години ще могат да ползват кредити за такси и издръжка по време на обученеието си.

Това заяви премиерът Станишев на съвместна пресконференция с просветния министър Даниел Въчев, който е автор на законопроекта.

Целта на кредита е създаване на условия за достъпно висше образование. Право да кандидатстват за кредит имат всички български студенти, както и граждани от страни на ЕС, които учат в български университети.

Кредитите ще бъдат отпускани за заплащане на таксите за обучение или за издръжка, като кредитът за издръжка ще се изплаща единствено при раждане на дете по време на следването.

Държавата ще гарантира пред банките главниците и лихвите по заемите. Гратисен период на кредита е целият период на следването плюс една година след последния държавен изпит.

След това периодът за погасяване също е дълъг- 10 години. Кредитите са с нисък лихвен процент, който не може да надхвърля основния лихвен процент, определен от БНБ, увеличен с два пункта.

В проектозакона е залегнала възможност за опрощаване на целия кредит, в случай на раждане на второ или повече деца в рамките на 5 години след изтичане на гратисния период.

Министър Вълчев допълни, че студентите практически няма да получават парите за плащане на таксите, те ще се изплащат безкасово - директно от банката към съответния ВУЗ.

Кредитът за издръжка за студент с едно дете се изплаща за всеки месец в размер на минималната работна заплата през цялото следване.

Студентите и в държавните, и в частните университети могат да се възползват от кредитите.

Всяка банка би могла да дава кредита, ако е сключила договор с Министерството на образованието и науката.

Държавата ще заплаща 100% от кредита на банката при опрощаване, освен в случаи на раждане на второ дете, също и при смърт на кредитополучателя или крайна нетрудоспособност - 70% и нагоре.