Националното представителство на студентските съвети в Република България (НПСС) настоява за отпускане на допълнителни 100 млн. лева към вече осигурените 100 млн. лева за ремонти в студентските общежития. Това съобщиха от НПСС.

Те апелират програмата за ремонт на общежитията, която стартира през 2020 г., да бъде продължена. От НПСС подчертават, че някои общежития не са ремонтирани от тяхното построяване, а други са затворени, защото са опасни за обитаване.

Студентите подчертават, че отпуснатите от правителството 100 млн. лв. за ремонти са крайно недостатъчни. Подадените от висшите училища множество проекти по програмата за саниране, ремонт и обзавеждане на студентските общежития, предоставени за управление на държавните висши училища и "Студентските столове и общежития" ЕАД са в размер на близо 300 млн. лева.

От НПСС настояват да бъде взето отговорното решение да бъде увеличен бюджета на програмата с допълнителни 100 млн. лева за периода 2024-2026 година, за да може да се осигури финансирането на допълнителни проекти от подадените за реновиране и ремонт на студентските общежития.

Бъдещите висшисти настояват изпълнителната и законодателна власт да заложат в изпълнението на бюджетната рамка средствата по "Програма за саниране, ремонт и обзавеждане на студентските общежития, предоставени за управление на държавните висши училища и "Студентските столове и общежития" ЕАД" да бъдат 200 млн. лева за период от три години, като за бюджетната 2024 година средствата да бъдат в размер на 100 млн. лева, а оставащите 100 млн. лева да бъдат разпределени за бюджетните 2025 и 2026 години.

МОН отпуска 151 милиона лв. за ремонт на общежития

МОН отпуска 151 милиона лв. за ремонт на общежития

Средствата са за ремонт, реконструкция, обновяване, доставка, монтаж на оборудване и обзавеждане на общежитията