Ректорът на СУ „Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев отключи катинара и махна веригата от вратата на централния вход на ВУЗ-а. Илчев каза, че ще остави катинара в музея на университета, но не в каса, а на лесно за вземане място.

Ректорът посочи, че когато е възникнала ситуацията с проблема около Ботаническата градина ръководството на най-старото висше учебно заведение у нас дълго е обмисляло какви действия да предприеме.
„Решихме, че независимо от всичко, трябва да изкажем нашето мнение и нашето убеждение, че трябва да протестираме, да запазим достойнството си дори и да паднем прави в поражение", коментира Иван Илчев. Той заяви категорично, че е по-добре да паднеш прав отколкото на колене.

Който пада прав, запазва достойнството си, а когато падне на колене повлича долу в ниското коленопреклонно цялото българско общество".

Проф. Илчев припомни, че са се чули немалко гласове, които се чудели защо СУ е толкова непреклонен. „Обвиняваха ни едва ли не в стръв към пари, изразяваха учудване какво толкова важно има в Ботаническата градина", обясни ректорът.

Той цитира най-талантливия от братя Маркс - Гручо, който веднъж възкликва : „Какво ме е еня за бъдещите поколения. Какво са направили те за мен". По думите на Илчев Ботаническата градина е създадена от хора, различни от него, които садят дървета, без да се надяват, че ще наберат плод от тях.

Странно според Иван Илчев е, че в наше време трябва да търсим отговора на въпрос, поставен от британския химик Джордж Портър: „Трябва ли да втъкваме силом науката в гърлата на тези, които нямат вкус към нея".

На свой ред ректорът на СУ запита: „Наш дълг ли е да ги влачим, въпреки техните крясъци, въпреки техните ритници в 21-ви век" и сам си отговори „Страхувам се, че трябва и това се мъчим да правим".