Юридическият факултет към СУ "Св. Климент Охридски" актуализира учебните си планове, за да напасне уменията на студентите си към нуждите на бизнеса.

Експертът по проекта Камелия Калоянова разказа за news.bg, че в рамките на две години на стойност 170 хил. лева от ОП "Развитие на човешките ресурси" университетът е преработил учебните си планове, за да акцентира повече на онези знания и умения, които се търсят все повече в юридическата практика.

По думите на Калоянова анализът и разговорите с бизнеса са посочени силна необходимост от повече часове по закони, свързани със строителството и кадастъра, право и защита на конкуренцията, повече чужди езици и работа по практически казуси.

В препоръките се включват и повече и по-добри умения за изготвяне на договори, молби и жалби, както и акцент върху европейското право.

Стана ясно, че академичният съвет на Алма Матер вече е решил да актуализира учебните планове на общо 19 дисциплини, по които се обучават младите юристи.

Промените ще влезнат в сила от новата учебна 2015-2016 година и ще засягат само първокурсниците като изменения при вече приетите студенти няма да има.

Калоянова обясни, че бизнесът е помолил да се набляга повече на практическите умения, както и на закона за обществените поръчки. По думите на експертката над 90 % от завършилите право в най-стария ВУЗ у нас се реализират успешно.