Новите такси за различните специалности по факултети ще бъдат обсъдени в сряда на Академичен съвет. Дали ще бъдат приети тези предложения на деканите зависи от съвета. Това каза пред журналисти ректорът на Софийския университет Анастас Герджиков.

"В повечето случаи става дума за малки суми, а в половината факултети няма изобщо предложения за увеличение", коментира Герджиков предложенията на ръководствата на някои факултети за увеличение на таксите за новоприетите студенти.

По думите му има предложение на студентите в сряда на Академичен съвет да не се разглежда тази точка, за да могат те да обсъдят със собствените си декани техните предложения.

Припомняме, че на свое заседание на Съвета на деканите, проведено на 14 февруари 2017 г., са били обсъдени предложенията на факултетите за размера на годишните такси за обучение на студенти, докторанти и специализанти за учебната 2017/2018 г.

Без промяна остават таксите на обучение на новоприети студенти, докторанти и специализанти в Биологическия факултет, Медицинския факултет, Факултета по журналистика и масова комуникация, Физическия факултет, Факултета по педагогика и Юридическия факултет.

Така например, Геолого-географският факултет иска за редовно обучение в специалност "Регионално развитие и политика" - от 380 лева на 420 лева и за задочно обучение в същата специалност - от 150 лева на 300 лева; за задочно обучение в специалност "Туризъм" - от 150 лева на 420 лева.

Историческият факултет иска за редовно обучение - от 590 лева на 600 лева; за задочно обучение - от 200 лева на 400 лева;за задочно обучение на докторанти - от 450 лева на 900 лева.

Факултетът по химия и фармация за редовно обучение на чуждестранни студенти в специалност "Фармация" - от 4650 евро на 7700 евро; за обучение на чужд език на чуждестранни студенти - от 4650 евро на 7700 евро.