Искаме спортните училища в страната да преминат към Министерството на физическото възпитание и спорта. Това заяви на пресконференция във Варна спортният министър Свилен Нейков, цитиран от БиТиВи.

По думите му плановете на министерството са в България да има девет спортни училища, две от които ще са в София, а останалите в другите райони на страната.

Според министъра по този начин в спортните училища ще се предлага качество, възможност талантливите деца да тренират по два пъти на ден, екипировка, обучение и интернат.

Министърът категорично е заявил, че ако искаме страната да има добри спортисти в бъдеще, талантите трябва да бъдат открити и профилирани.

Ако спортните училища се развиват както досега, спорт в България няма да има, заявил е той, като е подчертал, че е водил разговори по въпроса със спортните училища с колегата си от образователното ведомство.

Министърът е казал още, че до момента е изготвена Стратегията за развитие на спорта в периода 2010-2020 година, както и Националната програма за спорта 2010-2012 година.

По думите му в средата или най-късно в края на следващата година трябва да бъде приет нов Закон за физическото възпитание и спорта, защото в сегашния има много поправки и той не работи както трябва.

Свилен Нейков е коментирал още, че комплексът "Спорт палас" ще остане национална спортна база, но в момента не отговаря на изискванията.

Според министъра много спортни федерации в страната имат задължения към държавата и вече преди подписване на договор за отпускане на финансови средства за тях, те подписват споразумение за тяхното разсрочено плащане.