В споразумението за увеличаване на учителските заплати, ще присъства клауза според която, учителите, не взели участие в протестните действия, няма да получат поетапно увеличение на заплатите.

Това обясни, цитирана от Дарик, председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в Хасково.

Идеята само стачкуващите учители да се ползват от придобивките, които ще бъдат постигнати в резултат на протестните действия, ще бъде обсъдена от Националния стачен комитет на трите учителски синдиката в близките два-три дни.

Това заяви лидерът на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Крум Крумов, уточнявайки, че "Такева е избързала", обявявайки тази идея. 

Припомняме, синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", Синдикатът на българските учители и Независимият учителски синдикат към КНСБ сформираха общ стачен комитет.

Премиерът
Вярвам в разума на учителите, правя разлика между тях и синдикалните искания, които са доста крайни

Според Такева учителите, които не стачкуват, имат добър социален статус и следователно нямат нужда от това увеличение.

Очевидно обаче истинският мотив е да се придаде по-голяма масовост на стачните действия, след като данни на просветното министерство от 15 септември внесоха съмнение за това.
Според МОН на 15-и са протестирали едва 9.9 процента от училищата в България. 

69 гимназии в целия регион са се присъединили към стачките като само в община Хасково протестиращите училища засега са 42.

Лидерът на КНСБ д-р Желяко Христов също подкрепие дночасовия ефективен протест на работещите в Професионалната гимназия по дървообработване и строителство в Хасково.
По думите на д-р Христов 90% от учебните заведения са готови за стачка на 24 септември.

Именно синдикалният лидер обяви преди дни - на 15 септември, че министър Вълчав е най-лошият министър на прехода.