Студентските съвети на всички университети в София се обединиха срещу решение на Столична община, с което студентите ще трябва да плащат с 6,3 пъти повече такса "смет".

Това обяви Председателят на Студентския съвет при УНСС Калоян Димитров по време на пресконференция в БТА. Той обясни, че миналата година НАП променя статута на студентските общежития от "жилищни сгради" на "нежилищни имоти на предприятия".

От агенцията по приходите са уведомили за промяната Столична община, която на база на тази промяна от общината изчисляват таксата, която трябва да се плаща за битови отпадъци.

В изпълнение на решение номер 33 на Столичния общински съвет такса битови отпадъци вече се изчислява с 10 промила върху данъчната оценка на имота, вместо досегашните 1,6 промила.

"Обидно е да се твърди, че в общежитията на Студентски град не живеят студенти", категорично заяви Калоян Димитров и допълни, че там пребивават, макар и временно, над 3 хил. души.

Димитров посочи, че освен кризисна, годината е и изборна като по думите му, явно студентите не представляват интерес за държавата.

Студентските съвети на УНСС, ТУ - София, УАСГ, СУ, ХТМУ и МГУ категорично се обявиха против това решение на Столична община. Те дадоха срок на общината до края на септември да отмени решението и заплашиха с ефективни стачни действия, ако не се предприеме нищо по този въпрос.

Калоян Димитров обясни, че студентите не искат да се стига до там, но по думите му, евентуални мирни протести от средата на септември може да бъдат решение на проблема.

"2011 г. е годината на българския студент: държавната издръжка се намали с 20%, държавните стипендии с около 20%, семестриалните такси се увеличиха с близо 25%, окончателно спряха целевите средства за ремонт на общежитията, а такса смет скача 600%.
Една трета от държавната субсидия отива за смет!",
негодуват студентските съвети.

Представителят на студентския съвет към СУ "Свети Климент Охридски" Цвета Георгиева се обърна с няколко въпроса към Столична община: "Увеличението означава ли, че Студентски град ще бъде 6 пъти по-чист? 6-кратното увеличение означава ли, че студентите трябва да изхвърлят 6 пъти повече боклуци?".

Калоян Димитров обясни, че миналата година УНСС за 12 блока в Студентски град е плащал 112 хил. лв. такса смет. Тази година тези пари трябва да бъдат 600 хил. лв. след увеличението. По думите му, държавната субсидия за УНСС е 34 лв. за студент.

Това означава, че всеки един студент от УНСС трябва да бъде натоварен с още 12-15 лв. за такса смет, която ще бъде причислена към наема му.

По думите на Димитров, реално тези пари са повече, отколкото студентите плащат за вода, електро и топлоенегрия.

Представителите на студентите се оплакаха, че до момента са изпращали въпроси и мнения към всички отговорни институции - Министерството на образованието, младежта и науката, които са ги препратили към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

От там им казали, че по този въпрос трябва да се обърнат към НАП, а от приходната агенция "връщат топката" на Столична община.

Димитров изрази опасения, че цялото това "прехвърляне на отговорността" няма да завърши добре и потърпевши ще са студентите.

За това обединените студентски съвети се обръщат с писмо и до премиера Бойко Борисов, с което го информират за проблема и очакват той да вземе адекватно становище и да помогне за решаването на въпроса.

Калоян Димитров обясни, че "каквото и да се случва премиерът е инстанция, към която се обръщат всички за съдействие и решение на подобни проблеми" и изрази надежда той да вземе отношение и в този случай.