Нелегалното записване на нелегални ученици е престъпление и то трябва да бъде криминализирано. За това настоя министърът на образованието Тодор Танев в сутрешния блок на БиТиВи.

По този начин министърът отново подчерта, че борбата с „мъртвите души" ще бъде една от основните теми в дневния му ред. Той отбеляза, че има цели училища „фантоми" и подчерта, че знае няколко училища, в които редовно не се провеждат занятия.

„Направили сме система, която да проверя, като с нея понякога заобикаляме директори и регионални инспекторати", посочи Танев и настоя да се намери юридическата логика да се криминализира това.

За 15 септември нещата вървят по график, увери министърът. По думите му, в 57 училища все още текат ремонти, но строителният процес няма да пречи на учебния. Ако все пак се случи нещо такова, ще има санкции, увери той.

Танев заяви, че се прави всичко възможно да бъде спрян процесът на отпадане на ученици. Той полагал и всички усилия да не се закриват училища.
Умре ли училището, е страшно за цялата общност", отбеляза той, но допълни, че все пак му се е наложило като министър да се подпише за закриването на 5 школа, което понякога е неизбежно.

„Това ми е част от дневния ред - искаме да намалим минималния брой ученици за пълняемост на паралелките. Обсъждаме и програма за привличане на млади учители. Ще се опитаме да намерим учители и сред безработните висшисти", подчерта той.

По думите му, в информационните технологии и английски език липсват най-много учители. В същото време това са двата предмета, които са най-близо свързани с европейското битие на България.

Той заяви още, че ще има увеличение на заплатите на учителите, което варира около 70 лв. Това ще бъде планирано в бюджета за догодина.

Нашата философия за новата реформа е „По-близо до живота", подчерта министърът на образованието. Според него трябва да се развива възможно повече професионалното образование, като не става дума за дуалното образование.

В този дух беше и призивът му преди първия учебен ден - да се мисли повече, а да не се зубри. Според Тодор Танев за това трябва да допринесат и учениците, и учителите, и родителите.