Държавните театри ще разработват спектакли за деца и ученици, свързани с образователните програми, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

От детските градини и училищата ще организират посещения в държавните културни институти в страната. Освен театрите, концертните програми и останалите сценични изкуства също ще съобразят програмата си, за да представят богатството на българската култура пред нашите деца.

Това е заложено в Споразумението за сътрудничество между Министерство на образованието и науката и Министерство на културата, което подписаха министър Красимир Вълчев и заместникът на министър Боил Банов - Румен Димитров.

Целта е да се засили интереса на децата и учениците към българската идентичност, традиции, история, и съвременни форми в областта на театралното, музикалното и танцовото изкуство.

Културните институции ще обявяват на сайтовете си в началото на всяка учебна година предстоящите събития и ще получават заявки за посещения от училищата и детските градини.

Мария Габриел към ученици: Машините няма да изместят човешкото творчество

Мария Габриел към ученици: Машините няма да изместят човешкото творчество

Програма "Европа" дава възможност на граждански организации

Според образователния министър Красимир Вълчев един от приоритетите на МОН за тази година ще бъде въвеждането на компетентностния подход в образователната система. Целта на образованието на 21-ви век не е само знание, а и изграждането на умение и отношение. "В тази политика много важна част са изкуствата, както и във всеки един час да се провокира интерес към ученето, като се вмъкват различни дисциплини", подчерта министър Вълчев.

Припомняме, през лятото на 2018 г. МОН подписа споразумение с МК за провеждане на учебни часове в музеите. По модул "Музеите като образователна среда" бяха финансирани със 120 000 лева проекти, в които се включиха над 5000 ученици, допълниха от МОН.