Часове наред депутатите в образователната комисия в парламента спориха по закона за БАН. Стана ясно, че освен предложението на депутати от ГЕРБ е внесено и друго - това на Лютви Местан от ДПС.

Първият проект предвижда отделните институти към Академията да се създават, преобразуват и закриват с решение на МС по предложение на образователния министър. Институтите преминават на пряко финансиране на просветния министър.

Има ли една държавна задача, която да е възложена на БАН и тя да не е изпълнена. Няма отговор на този въпрос, посочи Местан.

Неговият проект задължава научните организации като БАН да осъществяват своята дейност и да реализират проекти в съответствие с национална стратегия за развитие на науката, каквото в момента според депутата няма. Той предлага и система за отчетност, а именно Академията да представя пред Народното събрание годишен отчет как е изразходвала средствата.

Образователният министър Сергей Игнатов каза, че МОНМ подкрепя проекта, внесен от депутатите от ГЕРБ. С него се активизира научният елит, посочи той. Всеки един от институтите придобива по-голяма автономия, става по-самостоятелен, допълни Игнатов. Просветеният министър хареса и проекта на Лютви Местан, който обаче според него се нуждае от прецизиране между първо и второ четене.

Представителите на БАН обаче са неудовлетворени от проекта на ГЕРБ. Той руши устоите на БАН, коментира председателят на академията акад. Съботинов и допълни - надяваме се, че народните представители ще проявяват нужната мъдрост и няма да подкрепят този проект, изтъкна той.

БАН изцяло застават зад предложенията на Местан. Алиосман Имамов от ДПС каза от своя стана, че движението няма да подкрепи закона, предложен от ГЕРБ, защото той превръща БАН в „сурогатна структура".
Няма велики открития, които да не са богато финансирани, изтъкна той.

Местан от своя страна оцени предложението на ГЕРБ като „престъпен, грозен исторически акт на ликвидиране на БАН".

Нали знаете, че и всички полицаи казват - „И ние сме били студенти, така че да се веселим сега". С тази реплика по повод днешния студентски празник започна изказването си проф. Андрей Пантев, депутат от БСП.

Естествено, че в БАН може да има глупци, може да има и старци, може да има дори и идиоти, но господа, в коя институция няма идиоти, попита той.

По думите му бъдещите поколения може да простят на настоящите политици това, че България е престъпна, корумпирана, дори чалгаджийска държава. Нашите наследници няма да ни простят, ако направим България проста, изтъкна проф. Пантев.

В началото на заседанието участниците бяха развеселени от лапсус на председателя на комисията Огнян Стоичков, който, представяйки гостите, обяви присъствието на министъра на образованието Сергей Станишев.

Атмосферата в комисията обаче бързо се промени. След споровете около предложенията за законопроекта, на 4-ия час от заседанието се разгоря и първият скандал.

Марката БАН изчезва, коментира председателят на БАН академик Съботинов. Кой истински българин ще подкрепи такова нещо, попита той, визирайки законопроекта на ГЕРБ.

Силвия Хубенова от ГЕРБ се обърна към учените в залата с думите - ако прочетете в сайтовете какво мислят младите хора за вас и как ви оценяват, ще се засрамите. Тези нейни думи и дългите дебати, ядосаха академиците и те напуснаха гневни заседанието на комисията.

Образователният министър от своя страна заяви, че академик Съботинов вчера отказвал всякакви разговори с премиера Бойко Борисов.

От около 21.00 до 23.15 министърът увещавал Съботинов след участието им в „Референдум по БНТ" да говори с Борисов, дори го гонил с телефон из коридорите на БНТ, докато на линията бил премиерът.

Разговор обаче така и не се състоял, защото председателят на БАН бил категоричен - сега вече е късно за разговори.

След часове дебати и двата законопроекта бяха приети на първо четене.

Този на Лютви Местан бе приет единодушно и получи подкрепата на депутатите от всички парламентарни групи.

Не така еднозначни бяха позициите по отношение на законопроекта, предложен от ГЕРБ. За него гласуваха 11 народни представители, „против" 6, въздържаха се двама депутати  - Станислав Станилов от Атака и председателя на комисията Огнян Стоичков.

В подкрепа на закона на ГЕРБ се обяви и Веселин Методив от ДСБ.