Трима млади български физици от школата на учителя Теодосий Теодосиев заминават на стаж в лабораторията на проф. Теньо Попминчев в Сан Диего, Калифорния.

Предвижда се те да се обучават в Popminchev Labs между 26 август - 14 септември, съобщи проф. Попминчев.

Това е първият по рода си летен стаж за млади български таланти в областта на физиката под патронажа на Фондация "Тео" и с помощта на световно известния физик Теньо Попминчев - също възпитаник на Теодосий Теодосиев.

Идеята за сътрудничество между школата на Тео и експерименталната школа за лазерни и атосекундни рентгенови технологии към Popminchev Labs се ражда през тази година и авторите й незабавно пристъпват към нейната реализация. Вече се набират дарения към Фондация "Тео" за разходите за транспорт, храна и настаняване на тримата стажанти за триседмичен период - около 15 хиляди долара. Учениците ще бъдат придружени от Теодосий Теодосиев през част от престоя им.

Проф. Теньо Попминчев, който придоби световна известност с откритието си в лазерните технологии, прави първите си крачки в света на физиката в школата за олимпийци на Тео. През 2003 г. започва pабота в инcтитyта ЈІLА към Колорадския университет в Болдър, който е световен лидер по атомна, молекулярна и оптична физика - с пет Нобелови награди в тази област за последните две десетилетия. През 2016 г. българинът попада сред десетте най-обещаващи учени в света на авторитетното научнопопулярно списание Science News. През 2018 г. открива собствени лаборатории на два континента - Popmintchev Labs към University of California, San Diego и към Техническия университет във Виена. И двете са фокусирани върху нови технологии за атосекундни рентгенови лазери и квантов дизайн на лазерна светлина.

Първите трима стажанти, които ще заминат за Калифорния, са топ медалистите на страната от международни състезания по физика и математика, млади български надежди в областта на науката. Имената им са Александър Глушков, Александър Проданов и Стилиян Иванов. Те са одобрени лично от Теодосий Теодосиев и Теньо Попминчев.

Александър Глушков е ученик в девети клас в ППМГ "Никола Обрешков" - Казанлък, с профил "Математика и физика". В свободното време тренира баскетбол и се занимава с дизайн и изобразително изкуство. Интелектуален състезател е в национални олимпиади по физика, математика, информатика и астрономия, с редица медали и челни класирания. От пети клас посещава редовно летни школи на Тео, както и извънучилищни занимания по информатика, физика и астрономия. Иска да види и докосне практическия аспект на науката. Физиката е в кръвта на семейството му - вуйчото на Александър е професор по лазерна физика в Мюнхен.

Александър Проданов също е деветокласник в ППМГ "Никола Никола Обрешков" - Казанлък, с профил "Математика". Интересува се от футбол и кинематография. Заснема и участва в исторически филм за град Шипка. Участва в олимпиади по физика на европейско ниво, математика на международно ниво, химия на национално ниво, също и по астрономия. Печели редица златни и сребърни медали. От седми клас посещава седмични и летни лагери в училището на Тео. Интересува се от лазери. Прави електронни схеми като хоби, дори е успял да направи собствен стробоскоп.

Стилиян Иванов е ученик в десети клас в ППМГ "Никола Обрешков" - Казанлък. Дълго време е тренирал спортни танци. Ходил е на международни олимпиади по физика, математика и информатика в Сингапур и Тайланд, като е натрупал златни, сребърни и бронзови медали. През миналото лято посещава лятна школа при Тео. От стажа в Popminchev Labs иска да получи практически познания по физика и да види как работи една истински модерна лаборатория.

Проф. Теньо Попминчев започва нова ера в рентгеновите лазери

Проф. Теньо Попминчев започва нова ера в рентгеновите лазери

В Института по фотоника към Техническия университет във Виена...

Банковата сметка за дарения от България е:

Титуляр на сметката: Фондация "ТЕО"

Банка ДСК АД

Клон: Казанлък

BIC: STSABGSF IBAN:

BG41STSA93000021850154

За дарения от чужбина:

Name: Fondatsiya "TEO"

Address: 1, Trapezitsa str. 6100 Kazanlak, Bulgaria Bank

Name: DSK BANK Bank Address: 19, Moskovska str/ 5, Georgi Benkovski str 1036 Sofia, Bulgaria BIC/SWIFT

Code: STSABGSF

IBAN: BG41STSA93000021850154

Необходимо е да се отбележи, че средствата са за стаж в Popmintchev Labs.