Българският физик проф. Теньо Попминчев започва научен проект в Института по фотоника към Техническия университет във Виена, спонсориран от най-престижната научна програма в Брюксел.

След като през последните няколко години получи признанието на научните, индустриални и военно-изследователски среди в САЩ и света, той беше поканен в Калифорнийския университет в Сан Диего, където в момента ръководи собствени лаборатории.

Проф. Теньо Попминчев получи признание от нобелови лауреати

Проф. Теньо Попминчев получи признание от нобелови лауреати

Българският физик е сред 10-те най-значими млади учени...

Припомняме, той създаде първия компактен рентгенов лазер, който може да снима свръхбързи процеси в свръхмалки мащаби - известни и неизвестни природни процеси, доближаващи лимита на времето и пространството. От създаването на първия лазер през 1960 г. преобладаваше скептицизъм сред учените, че физиката в тази посока блокира всякакво ефективно лъчение. Смяташе се, че направата на подобни източници изисква огромни фабрики за светлина с енергии, които могат да се получат чрез ядрен взрив или само при големи ускорители на частици.

Поредното признание за работата на проф. Попминчев дойде от Европейския съвет за научни изследвания (ERC -European Research Council), който му присъди най-престижния грант за млади учени в размер на 1.5 милиона евро за едно от следващите направления в изследванията му в Техническия университет във Виена.

Българският учен поставя началото на нова ера във физиката на рентгеновите лазери [i], убедени са от висшето училище. Работата му предизвика сериозен интерес в научната общност, а един от най-впечатляващите му експерименти с рекорден резултат до днес е проведен именно във Виена - от всеки 5000 фотона с ниска енергия създава рентгенови фотони, който са в синхрон, и с много по-висока енергия. Работата му в тази сфера ще продължи в рамките на проекта му XSTREAM заедно с неговия брат Димитър Попминчев, съоткривател в научните постижения. Двамата искат да създадат рентгенови лазери с произволни класически и квантово-механични свойства - едно "швейцарско ножче от светлина", което ще е инструмент за нови открития, и което ще е в основата на редица бъдещи технологии във микро- и макросвета: от свръхбързи невидими процеси в сърцето на атоми и молекули до пренос на големи количества информация на огромни разстояния в космоса.

Снимка 325781

Източник: Проф. Теньо Попминчев - личен архив

Проф. Попминчев е и сред основателите на бъдещия Институт за био- и нанофотоника"Джон Атанасов", който се създава у нас, за да може София да се утвърди сред лидерите върху картата на света в тези направления. Идеята е да се използват усилията на известни български учени по цял свят, сред които е и неколкотратно номинираният за Нобелова награда проф. Самуил Рефетов. Стремежът им е да изградят собствени лаборатории в София. В Начинанието ще участва и най-старото ни висше училище - Софийският университет, както и млади български таланти - аспиранти в областта на физиката, биологията и медицината.

"Това ще бъде един интердисциплинарен институт, защото новите открития и технологии са на границата между природните науки и също използват комплексни интердисциплинарни технологии. Но най-същественото е, че институтът и лабораториите в София ще са отворени за таланти от всяка страна по света, защото науката в крайна сметка е наднационална и не принадлежи на институции или държави, а на човечеството." - казва проф. Попминчев.

Президентът награди с почетен знак проф. Теньо Попминчев за революционно откритие

Президентът награди с почетен знак проф. Теньо Попминчев за революционно откритие

Рентгенов лазер...

С това убеждение той гради екипа си в Сан Диего. Лабораториите се финансират с федерални проекти и дарения от частни фондации и компании.
Допълнителни финансови източници ще са необходими и за бъдещия център "Джон Атанасов" - учените се надяват да намерят партньорства в средите на българския и международния бизнес, където голяма част от плодовете на труда им биха намерили приложение.

"Този институт с българско и чуждестранно участие от цял свят е практично начало за ефективно управление на време, ресурси и талант от хора с опит и е част от една бъдеща система от центрове с потенциал за стратегически за България "Научен златен век"с директен импакт върху икономиката и обществото в дългосрочен план." - посочва проф. Теньо Попминчев.

Занапред той ще поделя времето и научния си талант между континентите от двете страни на Атлантика, а повече от всичко би искал да пренесе искрата на откривателството в родината си.

[i] Record-Breaking X-ray Laser Pulses: ERC Grant at TU Wien
Tenio Popmintchev has been collaborating with the Photonics Institute at TU Wien for years - now he is joining the Institute, after being awarded a prestigious ERC Grant
https://www.tuwien.ac.at/en/news/news_detail/article/125134/