Физикът проф. Теньо Попминчев, който постигна пробив в квантовата физика със създаването на рентгенов лазер, е избран сред десетте най-значими млади учени на 2016 г. от Националната академия на науките на САЩ.

Подборът е направен от нобелови лауреати и от новоприети членове на академията. 
Почетната десетица е избрана сред учени, които са в първата половина от  своя път в науката и са на не повече от 40 години.  

Изданието ScienceNews отбелязва, че над четири пети от възрастните американци не могат да назоват име на жив учен, а 40 процента от тези, които могат да го направят, посочват Стивън Хокинг.

„Няма нищо нередно в заслужената популярност на Хокинг, но в Science News искаме да променим картината.” – заявяват от екипа на изданието, което организира номинациите за изгряващи звезди в науката за втори път.       

Търсят отговор на въпроса защо няма популярни имена сред младите учени, които вече имат значими постижения. Искат да разберат има ли аналози на Тейлър Суифт в науката.    

Представят номинираните с остроумни каламбури, започвайки с проф. Попминчев – „лазерен физик, фокусиран като лазерен лъч'”.

Посочват, че никой от избраните 10 не е записал хит сингъл,  но отбелязват, че  те са „упорити и креативни, практично мислещи и мечтатели”.

Припомняме, проф. Теньо Попминчев, заедно със своя брат Димитър, успя да сбъдне една дългогодишна мечта на учените, създавайки лазерна рентгенова „светлина” с нови свойства.

За откритието си той беше награден с почетен знак от президента Росен Плевнелиев, а Министерството на образованието и науката му присъди наградата „Питагор” за постижение на български учен в чужбина.   

Проф. Попминчев, който досега работеше в Болдър, Колорадо, беше поканен в университета на Сан Диего, Калифорния, където започва изграждането на нови лаборатории.
Паралелно с това той ще създаде и научен екип във Виена.