С протест на турски студенти бяха посрещнати премиерът Бойко Борисов, просветният министър Сергей Игнатов и Лиляна Павлова в СУ.

Студентите носеха плакати с надпис: "Очакваме вашето съдействие за признаване на дипломите ни в Турция".

След откриването на учебната година в СУ министър Игнатов каза пред медиите, че е запознат с проблема. Според образователния министър той се корени във фирмите-посредници на студенти от Турция.

Затова и той е разпоредил на всички ректори да се ограничат контактите с фирмите посредници. Той вече е провел разговори по темата и с турския посланик.

Сергей Игнатов настоява на сайта на всеки ВУЗ да се публикува учебната такса. Фирмите, които докарват студенти, през месец-два им искат пари за нещо и буквално ги рекетират, каза Игантов. По тази тема той ще разговаря и с турския си колега.
Вървим към нормализиране на това неразбирателство, категоричен е министърът.

Освен това той обясни, че съмнителните фирми посредници са дадени на МВР и прокуратурата, а Турция от своя страна също ги проверява.

9 000 турски студенти се обучават в родните ВУЗ-ове и според министър Сергей Игнатов не се наблюдава спад.

Близо 33 милиона лева е добавката за висше образование в бюджет 2013, стана ясно още от думите на министъра. От тях СУ ще получи 3,7 милиона лева.

По-рано днес пред БНР ректорът на Техническия университет проф. Марин Христов определи кампанията, която се води в Турция, че дипломите от България не се признават като абсурдна.

„Това неминуемо ще повлияе върху бройката на турските студенти. Предвиждам намаляване с 25-30 процента", категоричен е той.

Важен приоритет за Христов е обучението на кадри за България и по думите му, макар и бавно, индустрията се възражда.

„Миналата година към нас имаше запитване за много инженери, за които дълго време се смяташе, че нямат работа. В областта на информационните технологии има стотици работни места. Обучението на чужди езици също е много популярно. Завършилите предпочитат да работят в чужди фирми тук, вместо в чужбина", отбеляза ректорът на ТУ.

На днешното откриване на учебната година проф. Марин Христов заяви, че ТУ ще открие нова библиотека, с най-голямата по площ на Балканите: „Заложили сме на модерна база данни. Ще открием и четири изцяло обновени сгради на университета.".