Представители на 35 университета се събраха край езерото „Ариана" в София с искане да бъдат променени политиките за младите хора в България.

Около 300 души се събраха на Орлов мост, за да подкрепят недоволството на студентите. Сред исканията им са - повишаване качеството на образованието в страната и повече възможности за реализация на младите хора.

Целта на инициативата е чрез студентско ядро да се тръгне към обединение на цялото обществото около една основна кауза - широко гражданско участие в управлението на държавата, обясни Ангел Георгиев - председател на националното представителство на студентските съвети, цитиран от bTV.

„Това може да стане чрез едни първични избори, в които гражданите да изберат своите представители - хората, които ще представят народа в управлението на държавата", каза Георгиев.
Той съобщи, че ще свикат кръгла маса на гражданското обединение, на която да седнат „младите хора, студенти, и елитът на нацията, но не политиците, а интелектуалци, умни хора".

Вече години наред младите хора, студентите и гражданското общество биват употребявани от политиците на прехода. Не искаме това да се случи и с нас. Всички станахме свидетели как протестиращите бяха разделени, а справедливите им искания постепенно размити. Твърдо сме решени да се противопоставим на опитите гражданското общество да бъде раздробено и обезличено.

Това се казва в писмо, изпратено до медиите.

Ние студентите се събрахме днес до езерото „Ариана", където обявихме решението ни да бъдем ядрото на обединяваща гражданска структура, която да има легитимни представители във всички институции. В противен случай гражданите ще свалят всяко следващо правителство, а това ще доведе до хаос в страната. Затова създаваме „Движение Орлов мост", което чрез нас, младите и политически неопетнени, да се противопостави на статуквото в България.

На срещата днес заедно решихме да си изберем водач, който заедно с нас да се бори за каузата ни без да има лични облаги, който не е бил в политиката и няма такива амбиции. Сред предложенията най-ярко се открои името на Христо Стоичков. Затова ние представителите на Националното представителство на студентските съвети ще отидем в четвъртък /21.03.2013г./ в 11:45ч. в зала Арена Армеец, където разбрахме, че Стоичков ще има тренировки с детски отбори.

Ще използваме случая, за да му представим идеите и целите ни както и желанието ни той да оглави нашето движение и да се превърне в негов патрон. Надяваме се той да ни подкрепи и да се съгласи да поеме този морален дълг.

Следващата ни стъпка е да проведем възможно най-скоро първични избори, на които гражданите да имат възможност да издигнат своите номинации за хората, които да ни представляват в управлението на държавата. В момента изготвяме онлайн платформа с наши партньори за провеждането им. Планираме също така да организираме кръгла маса, която да представлява едно гражданско обединение. На нея ще седнат младите хора, студентите, представители на всички общности, специалисти и доказани експерти, за да намерим заедно формулата, чрез която да бъдем истински работещ коректив на управляващите, посочват студентите.

Припомняме, вчера Националното представителство на студентските съвети обяви, че днес ще бъде оповестена позицията на младите хора относно исканията им за промяна в закона за висшето образование. Те обаче отказаха да коментират конкретно дали студентското движение се отъждествява със съставеното от предимно наскоро завършили студенти ново движение „Българска пролет", което бе учредено в неделя.