Ученици искат по-дълго голямо междучасие. Вече се появи и група във Facebook "Ние Искаме По-Голямо Голямо Междучасие!!!".

Организаторите подготвят и протести, като първият ще се проведе на 28 май, а вторият е насрочен за 15 септември. Към момента потвърдилите участие в ученическия протест, който ще се състои пред главния вход на НДК, са 37 392.

Учениците искат по-дълго голямо междучасие, защото 20 минути не са им достатъчни, за да отидат до класните стаи да си оставят нещата, да се съберат, да слязат в двора, да отидат до магазин или лавка, да чакат на опашката близо 7-8 минути и накрая да се наядат, тичайки към класните стаи.

Учениците са направили и кратко изследване за какво ползват голямото междучасие.

За да стигнат от един кабинет до друг, без да ги задържа учител им трябват средно около 2 минути. Ако обаче се "намеси" учител са им нужни 4 мунити. Поне 4-5 минути им трябват, за да стигнат до най-близкия магазин. Още 5 минути за избор на храна, 5-6 минути коства заплащането й на каса.

Връщане в училище може да стане за 3 минути. Ето тук бие звънецът, известяващ края на голямото междучасие.

Така излиза, че учениците нямат време да изядят купената храна, за което са им нужни поне 5 минути. Именно затова те искат голямото междучасие вместо 20 минути, да стане поне 30 мин.

За да се случи това, трябва да се увеличи времето от началото на часовете до края им, за да се запази точно установеното време за преподаване и междучасията. Това заяви за News.bg професор Станислав Станилов от „Атака", член на образователната комисия в НС.

Той подчерта, че сегашните междучасия са по-големи от междучасията по времето, когато е учил той. „При нас беше по-голяма дисциплината," спомня си проф. Станилов.

Според депутата, ако се действа оперативно, може и при това състояние да се увеличи голямото междучасие. Това може да се случи, ако директорите на училища направят много добра схема на учебните кабинети и се скъси дистанцията за преместване на класовете от стая в стая.

Но би могло вместо учениците да правят протест, да напишат едно писмо с предложения до комисията по образование и комисията да извика министъра и да го обсъди, предложи Станислав Станилов.

Той е категоричен, че щом учениците поставят този въпрос, депутатите са готови да го обсъдят и няма нужда от протест.

Това, което учениците поставят, е въпрос във всички европейски училища, не само при нас, подчерта Станилов.

Деница Николова е ученичка в 6 клас в СОУ "Васил Левски" в Хасково и е категорична, че 20 минути голямо междучасие не стига нито на нея, нито на съучениците й да се преместят от кабинет в кабинет, да починат между часовете и да си вземат закуски. Категорично времето не ни стига, заяви тя.

20 минути не са ни достатъчни, за да си починем и да закусим, допълни тя.

Деница Николова подкрепя инициативата на учениците за протест за по-дълго голямо междучасие. Около нейното училище няма много лавки и магазини, затова на голямото междучасие учениците са принудени да се редят на огромни опашки за закуски.