Да бъдат освободени от матури учениците, които завършват 12-ти клас с успех над 5.50. Това предложение направи ученичката Елизабет Тоева, която влезе в ролята на образователен министър за един ден, съобщиха от МОН.

Според министъра на образованието Меглена Кунева, обаче, идеята на матурите е освен да се проверят знанията на дванадесетокласниците, и да бъдат вход за университетите.

Ученичката от 12-ти клас в 81 СОУ „Виктор Юго" в София Елизабет Тоева е категорична, че ако можеше, би освободила от матури отличниците.

„Преди години всеки ученик с успех над 5.50 е бил освобождаван от полагането на държавен зрелостен изпит. Ако имах тази възможност, бих въвела тази възможност и сега, защото смятам, че това е стимул за учениците да учат по-усърдно и да не е типичното зубрене, а наистина да остава нещо в тяхната памет", каза ученичката.

Образователният министър Кунева заяви, че изпитите са нещо задължително и нормално в нашия живот. "Аз бих искала да кажа на всички да не се страхуват от изпитите. Такива има не един и идва и ако ги приемеш като част от работата, част от пътя ти да се докажеш, в тях няма нищо страшно", каза министър Кунева.

Днес в деня за ученическо самоуправление в Министерство на образованието, в столовете и на заместник-министрите седнаха ученици.

Теодора Златанова от 31-во СУЧЕП „Иван Вазов“ в София, Стефан Станев от СОУ „Иван Момчилов” в Елена и Митко Асенов от Професионалната гимназия по транспорт ”Макгахан” в София бяха заместници на зам.-министрите проф. Иван Димов, Диян Стаматов и Красимир Киряков.

Учениците препоръчаха да се назначат повече млади учители. Те предлагат да се задели ресурс и да бъдат модернизирани и училищата в селата. Важно, според тях е, навсякъде да има камери, за да се гарантира сигурността.