Учениците от средните училища днес се явяват на писмен зрелостен изпит по философия. Експертът от Министерство на образованието Албена Чупетловска обяви темите за изпита пред Българското национално радио.
Първа тема е “Разумът трябва да господства над страстите” на Демокрит, втората тема е “Човек за човека е вълк” на Томас Хобс и третата тема е “Материята е необходимост, съзнанието е свобода” – Анри Бергсон. Учениците трябва да работят по една от посочените теми по избор.

Дарик радио съобщи, че други 14 ученици от София се явяват днес по желание на Държавен зрелостен изпит по български език и литература.
Изпитът се провежда в 30-то училище в столицата. 60 са зрелостниците от цялата страна, които заявиха желание да се явят на матура по литература. Учениците са избрали да решават тест по български език и литература пред това да пишат интерпретативни съчинение.

Тестът бе отворен точно в 8 часа от единственото момиче, учениците имат на разположение 3 часа, за да решат 48 въпроса. Оценките на явилите се ще бъдат вписвани в дипломите им за средно образование.