В условията на тежка криза, икономическа и финансова, всеки ден си задаваме въпроса как да се доближим до най-добрите.
За да оцелеем в тези условия, трябва да сме конкурентноспособни, а за да стане това, трябва да се стремим постоянно да повишаваме квалификацията си.

Така по примера на Великобритания, където 17 май неофициално е обявен за ден на ученето на работа, от КТ „Подкрепа" стартират информационна кампания „Учене на работното място".

Сред гражданите на Бургас, Враца, Варна, Габрово, Кюстендил и Смолян излизат „хора" на синдиката, които ще раздават дипляни: „Пътеводител в ученето за работещи" и „Пътеводител в ученето за ръководители".

Логото на кампанията е назидателното „Учи, за да работиш", контрапункт на българската поговорка „Учи мама, за да не работиш".

Кампанията ще премине на два етапа като по време на първия етап хората ще бъдат информирани за ползите от учене на работното място.

„Ще стартираме и изследователска кампания, за да видим какви са добрите практики", заяви Красимира Брозиг от КТ „Подкрепа" по време на пресконференция в централата на синдиката.

Тя добави, че по време на втория етап ще се изследват регионални проблеми, свързани с различни браншове.

Брозиг изрази надежда и че в края на годината ще могат да изготвят пакет с нормативни предложения за регламентиране ученето на работното място.

Информационната кампания е резултат от поредица дискусии, направени от експертите на КТ „Подкрепа" в цялата страна, при които е установена сравнително ниска мотивация и липса на достатъчно информация за готовността на всеки човек да оцени уменията си, да планира и организира собственото си обучение и кариерно развитие.

„Усвояването на нови знания, умения и компетентности на работното място е широко разпространена практика в България във всички сфери - производство, услуги, образование, администрация", заяви Брозиг". Тя добави, че липсват обаче регламенти за валидиране на придобитите компетентности, липсва система за подбор, поддържане на квалификацията и сертифициране на наставниците.

Като предимство от обучението на работното място е това, че не изисква то да бъде напускано от работниците.

В рамките на тази кампания лицата, желаещи да планират по-добре процесът на собственото си учене ще бъдат подпомагани със съвети и консултации. При установени конкретни трудности на служителите в дадено предприятие пък ще се дават указания как те да бъдат преодолени.