46-47% са ваксинираните учители към настоящия момент. Данните са на синдикат "Образование" към КТ Подкрепа.

Много от учителите са близо към зеления сертификат и училището доказва, че това е безопасната среда и пътят да излезем от пандемията. По доброволен път ще стигнем до по-правилното решене, каза д-р Юлиан Петров в студиото на БНТ.

По думите му трябва да се направи експертен анализ, защото резултатите от тестовете са нищожни. Стана голяма анархия, която е нищо на фона на голямата образователна криза, в която тепърва навлизаме, посочи Петров.

Зелена светлина за по-големите ученици в частните училища, казус с карантината в държавните

Зелена светлина за по-големите ученици в частните училища, казус с карантината в държавните

Учениците от I до IV клас в частни училища са около 2%

Според него вредите, които се нанасят за прогимназиалния и гимназиалния етап, ще бъдат непоправими. Защо отделихме учителите от тази поръчка за щадящите тестове, недоумява Петров. Той смята, че няма резерви в училищата, с които да се покрият разходите при едно закупуване на тестове. Дори да има 5% от образователните институции, които имат резерв, той ще бъде стопен, ако те сами закупуват тестове. След пандемията ще следва финансова криза, а ако няма пари за образование, ще има затворени образователни институции, предупреди Юлиан Петров.

Той се надява да има по-мъдри решения от образователния и здравен министри. В момента се вижда едно огромно разединение, изтъкна Петров. Цялостно държавата е направила всичко възможно да остави децата вкъщи, но не се прави всичко възможно да се осигури образователния процес. Той се надява заболеваемостта да спре и учениците да влязат в клас.

Петров уточни, че закупуването на тестовете е можело да се случи още през лятото и училищните ръководства са щели да знаят какво да правят. При нас алгоритъмът е много иновативен и минава през сложен лабиринт като дори и тези, които ни го предоставят, не знаят къде е изходът, подчерта той.

Доставиха тестове за малките ученици за още 2 седмици

Доставиха тестове за малките ученици за още 2 седмици

Очакват се още 1,1 млн. теста по втората обществена поръчка на МЗ