Исканията са учебната година да започне присъствено, но причината дали ще е така или не, не е в държавата. В момента имаме подготвени четири сценария по отношение на заболеваемостта, но всяко училище и образователна институция е готова. Утре ще се обсъжда екшън план. Това коментира пред БНТ Юлиан Петров, синдикат Образоване КТ Подкрепа.

Образователните институции са подготвени за редовно начало и превключване в електронна форма. Условието е децата да не се използват за политически цели, призова той.

От своя страна Мая Зафирова, директор на 140 СУ "Иван Богоров" в столицата, добави, че мерките в нейното училище гарантират сигурност срещу коронавирус - дезинфекция, маски и на местно ниво е съобразено с всички изисквания и учебната година може да е спокойна независимо дали ще е в присъствена, смесена или в електронна среда. Около 20% в нейното училище са ваксинирани, но тя не смята, че ваксината трябва да е задължителна за хора, които не искат да си я поставят.

МОН с 3 приоритета за старт на учебната година

МОН с 3 приоритета за старт на учебната година

Целта е максимално присъствена среда

Зафирова коментира, че възможност родителят да решава сам за детето си, е валидна и сега. Малките трябва да са присъствено постоянно, а големите - колкото е възможно повече, е нейното мнение.

Юлиан Тодоров смята, че опцията родителят да решава, е груба грешка, тъй като са били лишени ученици от редовното образование. Големите потърпевши бяха гимназия и прогимназия и дефицитите се натрупват, категоричен е той.

Учебната година най-добре е да започне присъствено и да продължи възможно най-дълго така, не бяха направени усилия от държавата това да се случи и сме изправени пред риска пикът на новата вълна да съвпадне с 15 септември. Не бяха взети мерки по отношение на възрастните и това ще рефлектира върху децата, които вероятно ще са първите затворени, смята от своя страна Пламена Николова от Националната мрежа за децата.

Лекари притеснени от присъствен старт на учебната година

Лекари притеснени от присъствен старт на учебната година

Делта вариантът засяга и децата, предупреди Георги Миндов

Тя смята, че ако не трябва да се натоварва лекарското съсловие, трябва да се направи всичко възможно това да се случи и тъй като преди е нямало основният инструмент - ваксините, а сега го има - не е дискриминация децата на ваксинирани родители да посещават детска градина за разлика от другите. По думите й алтернативата е всички да са затворени.

Юлиан Тодоров коментира, че няма държава в Европа, в която ваксините срещу коронавирус да са задължителни, и попита как ще се разделят децата на ваксинирани и неваксинирани родители. За него това "не само е дискриминация, а не е възможно".

Изследване показва, че ваксинираните учители са около 41% и 25% преболедували, повече от изследването на МОН, което показва висока степен за преминаване, посочи Тодоров. 46.3% от българските учители нямат служебно дигитално средство, показва обаче още анкета на Синдикат "Образование". По думите му учителите са преуморени да работят в електронна среда.

От своя страна проф. Христо Белоев, ректор на Русенския университет "Ангел Кънчев", обяви, че на 4 септември започват задочно, на 20 септември редовно, като засега обучението е обявено присъствено.

 Студентите са готови в рамките на деня да преминат към онлайн обучение, посочи Белоев. Той смята, че е трудно да има критерий да са ваксинирани всички студенти.

Има готовност - 10 000 преподаватели и студенти - да се спазват всички правила за дезинфекция и университетът е готов определени курсове и специалности, факултети да учат онлайн, други - присъствено, според заболеваемостта.

През март са ваксинирани в университета 55% от преподавателите, очаква се да се стигне ниво на ваксинация около 70%. Има и процедура за онлайн проверка и изпити, те протичат добре, тъй като преподавателят наблюдава какво прави студентът. По думите на ректора е трудно да се преписва.