Това, което е характерно и което трябва да ни притеснява с новата вълна, е, че делта вариантът засяга децата. Това каза пред Нова телевизия председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов. Той даде пример, че в САЩ 2.4% от хоспитализациите са на деца, като деца има приети включително и в реанимация.

Според него учебната година трябва да започне дистанционно заради риска, въпреки че дистанционното обучение е полуобучение и се отразява, включително и здравословно, много зле на децата. Какво искаме обаче като общество, се пита Георги Миндов, след като не искаме детските градини да са затворени, учениците да са на дистанционно, заведенията да не са затворени, не искаме да се ваксинираме. "А какво искаме?"

Нови 1405 случая на коронавирус или 6,4% положителни теста

Нови 1405 случая на коронавирус или 6,4% положителни теста

19 души са починали

Според него в България миналата година нямаше първа вълна през март, защото грипната ваканция на учениците съвпадна с коронавируса. "Това ни спаси", допълни лекарят.

Той коментира идеята за безплатните лекарства за лечение на по-леките случаи на коронавирус. "Става въпрос да се сложи ред в този хаос, който беше в извънболничното лечение. По-скоро е една домашна грижа - структурирана в един алгоритъм, в една амбулаторна процедура, включваща много неща", са впечатленията на Миндов.

анкета

Ще се ваксинирате ли с нарастването на случаите?

Виж резултати

Да, сега вече да 5.6%

Отдавна съм се ваксинирал 51.1%

Може и да побързам, но чакам есента 3.9%

За какво? Така или иначе ще ни затворят 8.4%

Само когато стане задължително 12.3%

Аз съм антиваксър 18.8%

Според д-р Миндов една от основните причини за претоварването на болниците е била липсата на алгоритъм или процедура, по която лекарите да работят.

До този момент личните лекари са разполагали само с един безплатен PCR тест, без диагностика. Т.е. без пакет от изследвания - рентгенови и кръвни, които обаче са изключително важни за прогностичния процес.

СЗО: Без масова ваксинация ще се появят варианти, опасни за всички по света

СЗО: Без масова ваксинация ще се появят варианти, опасни за всички по света

Колкото по-дълго циркулира вирусът, толкова по-опасен може да става дори за ваксинирани