Училищата се дезинфекцират редовно и са безопасни за провеждането на изпитите.

Това увери образователният министър Красимир Вълчев в сутрешния блок на Нова телевизия.

Той обясни, че за учениците няма да се осигуряват маски, които така или иначе вече не са задължителни, но училищата са се подготвили с такива за преподавателите.

"Те са го направили до голяма степен още през март, преди да се вземе решение за извънредното положение. Училищата са по-безопасни от това да отидеш до магазина", коментира още Красимир Вълчев.

Без Вапцаров, Талев и Димов в матурата

Без Вапцаров, Талев и Димов в матурата

12 клас се явяват на 1 и 3 юни, седмокласниците - на 15 и 17 юни

По време на изпитите в стаите ще има до 10 деца, ще се спазват мерките за отстояние, ще се прави дезинфекция, ще бъдат отворени повече входове, за да не се допуска струпването на децата преди и след изпита.

"Не би трябвало да има проблем, има достатъчно свободни класни стаи", поясни министърът.

Квесторите ще са по един в стая. За тях е обсъждано да се отпусне допълнително възнаграждение, но все още не е взето решение. Вероятно такова ще има следващата седмица.

Повече квестори ще трябват за матурите

Повече квестори ще трябват за матурите

Таня Михайлова: българското образование не трябва да бъде фокусирано върху един изпит

Припомняме, че вчера образователният министър обяви, че матурите за 12-ти клас ще са на 1 и 3 юни. По думите му произведенията на Вапцаров, Талев и Димов няма да влизат в матурата. 

Преди това на брифинг в Министерски съвет правосъдният министър Данаил Кирилов съобщи, че се отлагат матурите за 4-ти и 10-ти клас.