Учебната година трябва да приключи неприсъствено в електронна среда. Това обяви на брифинг просветният министър Красимир Вълчев. Няма да се увеличава учебното време за нито един клас, увери той.

Отучване може да има през лятото за децата със слаби оценки и тези, които не са включени в електронното обучение, ако ситуацията го позволява. Нямаме нужда от общо удължаване на учебната година, категоричен бе министърът.

Срочното оценяване става в електронна среда. Всяко присъствие на децата в училище ще става със съгласието на родителя. Децата се връщат в училище само за най-чувствителните теми и при невъзможност за неприсъствен вариант на обучение.

Отлагат матурите за 4 и за 10-ти клас

Отлагат матурите за 4 и за 10-ти клас

Проверката на знанията може да стане и в началото на следващата учебна година

Десет ще бъдат децата в стая при провеждането на матурите. По един квестор ще има в зала с камера и по един квестор на няколко стаи в коридор.

Няма да допускаме струпване на ученици преди и след изпита, каза Вълчев. МВР ще съблюдава да няма струпване и на родители в дворовете и пред училищата.

Матурите за 12 клас ще се проведат на 1 и 3 юни. Това е 12 дни по-късно от предварителния график. Дипломите ще се забавят само с 4 дни.

Изпитите в университет ще са по-късно. Изпитите за матурите започват в 9.00 часа. На 2 и 4 юни са матурите по желание. Те ще започнат в 8.00 и 14.00 часа. На 5 юни е изпитът за професионална квалификация по практика. Лириката на Вапцаров, материалите по Димитър Талев и Димитър Димов няма да влизат в съдържанието. Ще има обаче материали от електронното обучение. Министър Вълчев смята, че то е дало резултат и затова ще бъде включен материалът в електронната форма на обучение. Без Първата световна война в материала по история и елементарните частици по математика в матурите. Повече информация ще бъде публикувана на сайта на министерството.

Учениците от 7 и 12 клас се връщат в училище само за матурите

Учениците от 7 и 12 клас се връщат в училище само за матурите

Това било решено на политически съвет с премиера Бойко Борисов

За изпитите след седми клас: на 15 юни ще е изпитът по български език, а на 17 юни по математика. В изпита по БЕЛ няма да влизат сложно изречение и сложно смесено изречение, както и Бай Ганьо, Йовков и др. От математиката отпадат неравенствата и успоредници в изпита след седми клас.

На тестове ще минават и децата под карантина. Тези деца няма да бъдат поставени в неравнопоставено положение спрямо другите и ще се намери начин и те да положат изпит.

МОН препоръчва квесторите да се изберат така, че да не са в рисковите групи. Темите, които отпадат от матурите обаче ще се изучават в дистанционното обучение.

Тази година, както снощи стана ясно, няма да има национално външно оценяване след 4 и 10 клас.

Детските градини остават затворени заради високия риск. Между 30-40% родители биха си пуснали децата в детски градини, ако ги отворят. Това означава, че над 70 000 деца биха се върнали в детска градина. Засега според МОН обаче това е рисково.

Няма да има учители без заплати, както увери министърът. Търси се решение за непедагогическия персонал, който е в неплатен отпуск.

Ще се удължат сесиите във ВУЗ-овете. Балове за момента не се препоръчват. Ако обстановката се подобри, може да има летни балове. Между 50000 - 51000 са зрелостниците. Над 30 000 от тяхна очаква да кандидатства в университет. МОН не очаква спад на кандидат-студентите за чужди университети.

Образованието е усилие и стрес, изтъкна Красимир Вълчев в отговор на въпрос как МОН оценява ситуацията сред зрелостниците. 73,5% ученици са участвали във виртуални класни стаи, както стана ясно от думите на просветния министър. Оказва се, че неравенствата между децата в електронното обучение, е въпрос на отношение на родителите - нямат таблет или компютър, нито пък книги, но имат смарт телефони.

Красимир Вълчев: Дистанционното обучение стартира успешно и без наша регулация

Красимир Вълчев: Дистанционното обучение стартира успешно и без наша регулация

20% от децата имат проблем с присъствието по принцип, 10% от децата не са обхванати