Изпращането на абитуриените поставя учителите под риск, предупреди директорът на 119 СУ Диян Стаматов в интервю за телевизия Bulgaria ON AIR. По думите му, организацията на подобно събитие в условията на пандемия ще е трудна.

По-рано беше съобщено, че изпращане на абитуриентите ще има при спазване на строги противоепидемични мерки. Зрелостниците ще могат да се сбогуват със своето училище и учители, но няма да има балове през май и юни. Решението бе взето след среща на премиера Бойко Борисов с представители на завършващите.

"Тази новина е радостна, но и трудна за реализиране, защото организацията ще изисква много сериозни спазвания на мерките за безопасност, на отдалеченост един от друг и в същото време да има емоция. Именно това синхронизиране на двете ще доведе до затруднението", коментира Диян Стаматов в предаването "Денят ON AIR".

Традиционното влизане в класните стаи ще отпадне и събирането ще се състои в училищните дворове. Ще присъстват само випускниците, без гости. Някои зрелостници обаче са обявили, че няма да отидат на собственото си изпращане поради притеснения. Още по-притеснени са учителите.

Зрелостници с молба към премиера: Като няма бал, поне изпращане

Зрелостници с молба към премиера: Като няма бал, поне изпращане

Настояват да им се разреши да се съберат в училищните дворове при спазване на противоепидемичните мерки

"Доста време се говори, че хората над 50 години са рискова група за Ковид-19. Учителите, които ще извеждат завършващите, са поставени под риск", посочи Стаматов.

Освен за изпращането на випуска, тече подготовка за държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване. Директорът на 119 СУ съобщи, че за 7 дни учителите са изпратили повече от 15 заявления, че не могат или не желаят да бъдат квестори.