Не е възможно да има нулева учебна година, най-доброто решение за училищата е да се взимат локални решения. Такава позиция изрази пред Bulgaria ON AIR директорът на столичното 51-во СУ "Елисавета Багряна" Асен Александров.

"Ще избираме между няколко беди - коя е най-малката. Има училища, в които няма заразени, например в някои училища във Видин. Обединихме се около това, че решенията трябва да се взимат локално." - коментира гостът в предаването "Денят ON AIR".

Той е на мнение, че на ниво училище също трябва да се локализират нещата. Пример за това било, че може да се карантинира само гимназията или само прогимназията.

"Не трябва да се очаква решение оттук до края на карантината. Не е възможно годината да се окаже нулева. Имаме капацитети за обучение." - допълни събеседникът.

Заразени са 650 учители в училища и детски градини, няма достатъчно заместващи учители. Засега обаче не става дума за затваряне на детските градини, посочват от МОН.

"Миналата седмица в 51-о училище имаше 5 карантинирани паралелки, тази са две. Може да възникне ситуация да избираме за първи-втори клас или да разделим даден клас на части." - допълни Асен Александров.

Според него, ако трябва да се избира, гимназиалният етап се справя най-добре с дистанционното обучение. Освен това, големите ученици са по-интензивни носители на заразата.