Никакъв интерес не среща в Кърджали училищната програма "Отново заедно" за безплатни почивки на учениците, съобщи БНР. Училищни директори се питат дали програмата няма да бъде провалена.

Според директори основният проблем е, че местните туристически фирми не предлагат оферти, а участието на преподаватели не е финансово регламентирано.

Децата не предявявали интерес, защото ваканцията вече започна и повечето семейства са разпределили времето за почивка.

Кандидатстването по програмата е на два етапа, като първият изтича в края на юли.

Диана Ковачева поиска от МОН прозрачни критерии при избора на ученици по "Отново заедно"

Диана Ковачева поиска от МОН прозрачни критерии при избора на ученици по "Отново заедно"

Тя обръща внимание и на заплащането на учителите

В СУ "Отец Паисий" в Кърджали следят програмата и при наличие на желаещи деца са готови веднага да се включат. Към този момент няма сформирана група, каза директорът Златко Атанасов. Според него проблемът е, че местните туристически агенции не проявяват интерес и не предлагат оферти.

"Главно собственици на хотели изпращат предложения за реализиране на програмата. Някои туроператори смятат, че не могат да реагират на този пакет", обясни Атанасов.

Предложението кои деца да участват в програмата е на класните ръководители. Министерството е изпратило указания с критериите, по които да стане изборът, сред които са деца, пострадали от Covid, сираци или със социални проблеми. Според Златко Атанасов не е регламентирано участието на учителите в програмата, което на този етап отказва преподавателите.

"Трудно се намират учители, които да поемат отговорността за децата на морето, те отговарят за живота и здравето на децата, а ние не ги командироваме. Няма как учителят да отиде на почивка и в същото време да отговаря за 20 деца. Няма допълнително заплащане, като опцията е това да се регулира с туроператорите", каза Атанасов. Той уточни, че в момента нямат такива договори.

46 училища изпращат ученици на безплатна почивка

46 училища изпращат ученици на безплатна почивка

МОН одобри първите 1118 деца, които ще се възползват от новата програма

Оказа се, че в Кърджали има училище, което вече кандидатства по програмата. "Петко Рачов Славейков" е едно от големите учебни заведения в района и подготвя документи за 120 ученици. Те са разпределени по 10 в 12 групи. Всяка група се ръководи от един учител. Освен критериите на министерството, училището е прибавило и други, като отличен успех, участие в олимпиади и активност по време на дистанционното обучение.

Според Гроздан Грозев, заместник-директор по стопанската дейност, програмата е възможност и за туроператорските фирми. Очакванията им са децата да са под наблюдение, да има поне медицинска сестра, в комплекса да има охрана.

МОН с разяснения за програмата за безплатна почивка за ученици

МОН с разяснения за програмата за безплатна почивка за ученици

Ведомството отговаря на най-често задаваните въпроси

Според Грозев отказът на учители от програмата в някои училища е временен. "Има време, ще се нагласят нещата. Ще изчакаме до 31-ви юли и ако обявят втори етап, ще кандидатстваме още веднъж", обясни той.

Програмата "Отново заедно" на Министерството на образованието и науката ще осигури шестдневна почивка в български курорти на 30 000 ученици. Първият етап от нея приключва на 31-ви юли.

Ясни критерии за избор кои ученици да имат безплатна почивка искат от МОН

Ясни критерии за избор кои ученици да имат безплатна почивка искат от МОН

Настояват за по-високо заплащане на учителите, които заминават с децата