Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния образователен министър проф. Николай Денков, в която настоява МОН да осигури пълна прозрачност и информираност за критериите, по които се реализира новата Национална програма "Отново заедно".

Повод за препоръката на обществения защитник са запитвания от родители и педагози, които сигнализират за неяснотите около критериите за избор на ученици и учители. Както и за условията, при които децата ще почиват, включително как ще бъде заплатено на учителите за времето на тези летни лагери.

МОН обяви безплатна почивка за ученици и учители след пандемията

МОН обяви безплатна почивка за ученици и учители след пандемията

До училищата е пуснато запитване, за да се засече предварителната нагласа

По думите на Ковачева основен проблем, който гражданите поставяли е свързан с критериите за подбор на учениците, които ще бъдат включвани в летните лагери. Те изразяват притеснението си от възможността за създаване на несправедливи, а дори и дискриминационни критерии. Хората настоявали педагогическите съвети на училищата да определят критериите обективно, в тесен диалог с обществените съвети в училищата и с представители на родителите.

Тя подчертава, че за да се избегнат дискриминационни практики, е необходимо да се регламентира участието в програмата на деца с увреждания и на деца със специални образователни потребности, за които дистанционната форма на обучение се оказа неподходяща за осъществяване на специфичните за тяхното развитие дейности, както и обезпечаване на престоя им с необходимите грижи и професионалисти за тях.

МОН с разяснения за програмата за безплатна почивка за ученици

МОН с разяснения за програмата за безплатна почивка за ученици

Ведомството отговаря на най-често задаваните въпроси

Ковачева посочва още, че родителите се интересуват и от начините за избор на туроператорски фирми, от условията, при които децата ще бъдат настанени, както и от дейностите, които ще бъдат включени в дневните им програми по време на престоя. Тя обръща внимание, че гражданите са притеснени и от спазването на необходимите противоепидемичните мерки за дезинфекцията и хигиената в местата за настаняване на учениците.

Учителите нямало да се съгласят да водят летните ученически лагери за 20 лв.

Учителите нямало да се съгласят да водят летните ученически лагери за 20 лв.

Програмата за безплатно летуване не включвала заплащане на ръководителите

Друг проблем е заплащането на учителите по време на престоя на децата в лагерите.

По думите й сигналите, които получава са, че заетостта и натовареността на учителите по време на подобни лагери е изключителна и често това е причина учителите категорично да отказват да поемат подобни ангажименти.

Има предложения те да бъдат на графици със смени, които да не водят до физическото и психическото им претоварване, както и възнагражденията, които ще получат, да бъдат завишени.

Като гражданин и като омбудсман бих искала да изразя подкрепата си за създаването и осъществяването на подобни програми. Тази програма е стъпка към създаването на програми за цялостна грижа за децата, така че тревожните симптоми у подрастващите в следствие на локдауна да бъдат преодолявани, допълва Диана Ковачева.

46 училища изпращат ученици на безплатна почивка

46 училища изпращат ученици на безплатна почивка

МОН одобри първите 1118 деца, които ще се възползват от новата програма

В институцията на омбудсмана са постъпили сигнали от родители на ученици в спортните училища, както и такива към Министерството на културата, недоволни от факта, че техните деца изобщо са изключени от възможността за безплатна почивка по тази програма.