Учениците и педагогическият персонал ще могат да почиват в страната безплатно в рамките на седмица. Тази мярка обяви Николай Денков, министър на образованието по време на брифинг в Министерство на финансите, където бяха представени нови мерки за подкрепа на бизнеса.

"Нов подход по отношение на бизнеса и на хората, които са засегнати от пандемията", анонсира той, като подчерта, че акцент на МОН са учениците и педагогическият персонал, които са били засегнати от пандемията от коронавирус.

Вълчев иска добър психоклимат за учителите

Вълчев иска добър психоклимат за учителите

МОН създава програма за справяне със стреса в училище

С целеви средства се включват над 30 000 участници (като основаното количество ще са децата) да посетят по определен ред туристическите места през туристическите оператори, ще има и медицински лица, които в продължение на седмица ще могат безплатно да летуват, за да могат да отдъхнат след тези тежки години, обясни Денков. Към средата на юни ще се сключат първите договори, първата вълна на кандидатстване ще е до първата вълна, ако не се изчерпят средствата - ще има втора вълна, която ще продължи до септември, ще се търси и нов финансов ресурс при по-голям интерес.

"Един от най-големите ефекти на пандемията е намаляване на социалните контакти, което се отрази тежко на учениците. Затова трябва да създадем среда и културни програми - децата да могат да запълнят дефицитите, натрупани последните две години", добави министърът.

60% от българските учители са изправени пред емоционално изтощение

60% от българските учители са изправени пред емоционално изтощение

В момента се преговаря учителите над определена възраст да имат право на санаториум

До школата е пуснато запитване, за да се засече предварителната нагласа, ръководствата ще определят методиката, съобщи Денков, след заявен интерес училищата ще могат да сключват договори. Ограничение няма - могат да участват всички ученици от 1 до 11 клас. Пътуванията ще се осъществят след края на учебната година, която приключва официално на 23 юни за 1-3 клас и на 30 юни за 4 до 11 клас. Малко по-късно свършват занятията за 10 и 11 клас в паралелките с професионална подготовка и с дуална система на обучение.

Държавата ще покрие разходите за транспорт, настаняване, храна, социална програма и застраховки както на децата, така и на придружаващите ги учители. Почивките ще се организират съгласно съществуващата "Наредба за детските и ученическите туристически пътувания с обща цена в страната и чужбина, инициирани от институциите в системата на предучилищното и училищното образование".

Програмата ще бъде финансирана с 15 млн. лева. 500 лева е пакетът за всеки участник - дете и придружаващ учител. За участие в "Отново заедно" ще могат да кандидатстват всички 2258 държавни и общински училища. Всяко от тях ще има възможност да включи до 70 деца, подбрани по преценка на педагогическия персонал и със съгласието на родителите. Заявките ще бъдат удовлетворявани по реда на постъпването им до изчерпване на лимита на програмата.

МОН ще започне да приема кандидатури веднага, след като Националната програма "Отново заедно" бъде приета от кабинета. Очаква се това да стане най-късно в началото на юли. Още преди това училищата ще получат конкретни указания, които ще им помогнат да се подготвят навреме.

За втора програма съобщи министър Денков. Тя е започната преди влизането му в министерството и е на финален етап, но ще бъде финализирана до две седмици. Програмата е "Профилактика и рехабилитация" и е на стойност 400 000 лв., като по определен ред ще могат да минат на профилактични прегледи и където има проблеми, да се влезе в рехабилитационните програми.

Служебният министър на туризма Стела Балтова уточни подробностите.

Туроператорите, които ще организират летния отдих на учители и ученици, ще са такива, които организират лагери и екскурзии. Освен застраховка и транспорт ще се изберат хотелите за децата, касае са за база, разположена навсякъде в страната. В този туристически пакет ще се включи и богата програма, за да има принос за хотелите и музеите. Става дума за занимания по арт денс клуб, експозиции, музеи, танци, което министърът на туризма определи като "стратегически ефект върху развитието и възпитанието на нашите деца". Не само туроператорите и хотелиерите ще имат полза от програмата, приоритет на Министерство на туризма и на служебния кабинет е да се създадат условия, бизнесът да бъде стимулиран да работи, категорична бе Балтова.

Държавата да спаси летния сезон с безплатни чадъри за почиващите, искат хотелиери

Държавата да спаси летния сезон с безплатни чадъри за почиващите, искат хотелиери

Туризмът продължава да не бъде приоритет, недоволни от БХРА

В заключение Николай Денков съобщи, че е проведен разговор с кмета на София Йорданка Фандъкова и ще има среща по проблема с липсата на места за деца в детските градини и дали може да се увеличи бюджетът, за да бъдат подкрепени неприетите деца. "МОН има споделена отговорност заедно с общините, ще се говори какви са възможностите на базата на съществуващия бюджет. Никоя институция не може да си позволи да действа самостоятелно, все едно другите не съществуват и са виновни", обясни той. Ще има пълен синхрон между институциите в системата, категоричен бе министърът.

Припомняме, че за последно такъв тип програма за сметка на държавата бе прокарана от социалния министър от БСП Емилия Масларова. Програмата се наричаше "Осигуряване на възможности за активно стареене, пълноценно участие на пенсионерите в социалния живот и превенция на тяхното социално изключване" и по план трябваше да включи 15 000 пенсионери, които в рамките на една година 200- - 2010 да ходят на море. От програмата се възползваха едва 3095 възрастни хора и тя бе отменена от следващото правителство