35% от учителите в Европа са подложени на стрес, докато в България 60% от педагозите са емоционално и интелектуално изпепелени в резултат на хроничния стрес, при който работят. . Това показва изследване на КТ "Подкрепа", което беше представено във Велико Търново на национална конференция с учители, с образователния министър Красимир Вълчев и с министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, съобщи БНР.

За намаляване на стреса у българските учители са направени промени в Кодекса на труда, които предвиждат по-ранно пенсиониране на педагозите. Обсъжда се и специална програма за тях, която да ги изпраща всяка година на санаториум. Според КТ "Подкрепа" трябва да се намали натоварването на учителите след 50-годишна възраст. Единият начин за това е прекатегоризация на учителския труд, а вторият е използване на популярната в ЕС практика за създаване на компенсаторни механизми за съхраняване на учителя.

Много от учителите буквално се разболяват от стреса в училищата и преди Covid-ситуацията и сега, коментира Ваня Янкова от Силистра и подчерта, че учителското съсловие настоява за по-ранно пенсиониране.

Повече учители отколкото ученици са заболели от COVID-19

Повече учители отколкото ученици са заболели от COVID-19

Средно по 6 учители се заразяват на ден

Учителите и сега може да се пенсионират с 3 години по-рано, но по преценка и предложение на работодателя, като пенсията е по-ниска, има възможност за добавка от учителския пенсионен фонд.

Ранното пенсиониране на учителите е една от поправките в Кодекса на труда, който мина на първо четене в парламента, посочи социалният министър Деница Сачева.

Полагаме усилия за намаляване на бумащината, заяви просветният министър Красимир Вълчев. Отпаднаха разпределенията, които учителите трябваше да правят за това към коя дата на кой урок трябва да са и по това подлежаха на проверки от Регионалните управления на образованието.

Затова в колективния трудов договор в образованието за догодина е предвидено сключване на споразумение между училищата и родителите, а целта е по-строга дисциплина на учениците и взаимна подкрепа, каза просветният министър.

94,5% от учителите си плащат интернета, за да преподават

94,5% от учителите си плащат интернета, за да преподават

45,9% от учителите нямат лаптоп

От КТ "Подкрепа" настояват да се формира нова национална политика за превенция на бърнаут ефекта у българските учители, посочи президентът на синдиката Димитър Манолов.

В момента се преговаря по линия на Националния осигурителен институт учителите над определена възраст всяка година да имат право на санаториум като мярка за емоционално и физическо възстановяване.