98 са децата и учениците, които са с положителни тестове от началото на учебната година. Данните представи образователният министър Красимир Вълчев пред журналисти след участието си в ресорната парламентарна комисия.

Имаме много ниска средна заболеваемост при децата на общия фон, увери Вълчев и предупреди, че учителите с положителни тестове са повече - 138 при далеч по-малка група.

Засега по-скоро има повече заболели учители отколкото ученици. Целта ни е максимум присъствено обучение и да не затваряме образователната система, категоричен бе той. Средно дневно шестима учители са заразени с коронавирус. "Първите дни имахме случаи, които са привнесени в образователната система, докато сега вече имаме и можем да говорим за заразяване вътре в образователната система", предупреди Вълчев.

МОН няма лесно решение за отсъствията по домашни причини

МОН няма лесно решение за отсъствията по домашни причини

Просветният министър се опасява от злоупотреби

Две училища са почти изцяло затворени - едното е в Габрово, а другото в Пловдивско. Само 0.3% от образователната система е затворена. 3 паралелки не учат, а 997 работят и учат. Красимир Вълчев се надява, че ситуацията в училищата няма да се влоши, защото ситуацията там е част от общата ситуация в страната.

Последните дни числата показват влошаване, но предстои да видим следващите дни дали ще се променят. Планът за действие е ясен още от лятото - училищата приключват в отделни паралелки, цели училища ще бъдат затворени, ако се нарушат праговите стойности, които предстоят да бъдат потвърдени от Министерството на здравеопазване, обясни Вълчев.

Припомняме, че днес беше постигнат рекорд по новоустановени заразени - 436 при направени 5 431 PCR-теста.

100 000 компютри има в училищата, доволен Вълчев

100 000 компютри има в училищата, доволен Вълчев

Ще се плащат по 30 лева месечно за интернет на учителите

Той увери, че е малко вероятно да бъдат затворени училищата, ако се запазат сегашните стойности на заразени. Всичко е въпрос на това колко ще бъдат оттук нататък заразените, но очевидно имаме влошаване на показателите за реализация, изтъкна просветният министър.

Той даде да се разбере, че където не се спазват мерките, МОН реагира. Работещите хора в училищата са отговорни и мога да кажа, че системата е една от най-дисциплинираните и в най-голяма степен се спазват мерките. Има и изключения, когато децата излязат в междучастие, каза още Красимир Вълчев.

Той призна, че е много трудно на учителите и на педагогическия персонал да контролират спазването на мерките от децата, но като цяло мерките се спазват.