Нямаме лесни решения и безспорни формули, които да балансират правилото на образование и правилото на здраве. Така образователният министър Красимир Вълчев коментира в ресорната комисия предложението за увеличаване броя на извинените отсъствия по домашни причини от 3 на 15 дни.

Балансът между образование и здраве се прави от медицинските специалисти, след като оценят риска за здравето на детето, обясни Вълчев и предупреди, че с така направените предложения може да има злоупотреби.

Нямаме лесно решение, но то е повече аргументирано с мотиви, касаещи здравната система. Трябва да го обсъдим с медицинските специалисти, с представители на Министерството на здравеопазването, защото има струпване пред лекарските кабинети, призна образователният министър.

Предлагат увеличаване на извинените отсъствия на ученици по домашни причини

Предлагат увеличаване на извинените отсъствия на ученици по домашни причини

Диян Стаматов иска регламентирането им от 3 на 15 дни

В момента сме в началото на годината и не вярвам много дни да се изразходват от родителите, надява се Вълчев. Имаме време да го обсъдим, ще съобразим становището на здравното министерство, но проблемът със струпването пред кабинетите на лекарите остава. Ще искаме решение от Министерството на здравеопазването, настоя просветният министър.

Според него най-доброто решение е детето да мине през личния лекар, без да чака. Разговорът трябва да бъде воден как първо да се мине през личен лекар, така че да не чака, поясни Красимир Вълчев и настоя детето да бъде прегледано първо от медицински специалист, ако има симптоми на грип. Най-малко консултация трябва да има, подчерта той.

Красимир Вълчев препоръчва екскурзии чак в края на учебната година

Красимир Вълчев препоръчва екскурзии чак в края на учебната година

МОН няма основание да ги забрани

"Имаме много деца, които са върнати от училище, защото кашлят и кихат. Това са действия от протокола за предпазливост, но подхождаме с предпазливост", увери образователният министър.

По отношение на училищните екскурзии образователният министър отбеляза, че родителите поемат отговорността си дали да изпратят децата си на училищна екскурзия предвид пандемията с коронавируса. Той препоръчва екскурзиите да съдържат по-висок образователен елемент и културно-историческо значение. Той призова екскурзиите да не бъдат наричани така, а "образователни пътувания" в края на учебната година до пет учебни дни.