Един учител или експерт взема хонорар от 136 хиляди лева за написване на един учебник, официално използван от Министерството на образованието.

Това обяви министър на образованието Анелия Клисарова пред bTV.

Хонорарът за написване на един учебник, официален, не говоря за корупция, е 136 хиляди лева. Трябва ли да са такива хонорарите. Учителят или експертът, който е писал учебника взема тези пари. Един човек за участието в колектива за написването на един учебник, обясни тя.

Клисарова поясни, че това е работа на издателството и че няма нищо незаконно в това.

Иначе запитана кое образователното ведомство не е свършило като работа през последната година, министърът подчерта, че не са успели да прокарат Закона за средното образование.

Мислех, че ще се случат нещата по-лесно, но трябваше да чуем общественото мнение, подчерта тя и добави, че когато ведомството работи с експерти, не се чуват учителите, а това е голяма грешка.

Относно идеята да има един учебник министърът подчерта, че и родителите, и учителите държат на това.

„Ако държим на качество, най-важно е съдържанието", добави Клисарова и обърна специално внимание на гарантирането на грамотността на децата. Тя обясни, че конкуренцията в този случай не се губи, нито конкурсното начало, защото пак се обявява конкурс и участват авторски колективи. „Нека да направим най-доброто за децата за съдържанието и качеството", изтъкна Клисарова

По думите й референдум на страницата на МОН, в който са участвали около 10 хиляди граждани, показва, че 75-80% от родителите и учителите смятат, че трябва да има повтаряне на четвърти клас при слаб успех и да се провежда външно оценяване.

Финансираме програма учителите да работят с изоставащите деца, но родителите ги пращат на полето през лятото, поясни тя.

По отношение на професионалното образование, образователният министър подчерта, че много малко от младите хора се ориентират към това образование. Това е голям проблем за икономиката, каза тя.

Клисарова сподели, че двама души са заловени във връзка с масово преписване на матурите, но подчерта, че няма замесени от МОН. Тя изтъкна, че професионалното образование ще гарантира професия от една страна, а от друга не пречи да се завърши след това висше образование.

За делегираните бюджети Клисарова отбеляза, че са направени две стъпки. „Сложихме условно постоянните разходи. Това беше важно особено за малките училища. Втората стъпка е гарантираната минимална входяща работна заплата", обясни министърът.

Относно пострадалите училища от наводненията във Варна, министърът на образованието обяви, че са абсолютно наложителни ремонти в седем училища и че ще бъдат отделени средства от 100 милиона лева, които допълнително са заложени към бюджета на МОН. Директорите на тези училища оцениха много бързо щетите без да завишават нужните средства, каза тя.