Затварянето на училищата и връщането към дистанционно обучение ще доведе до значително намаление на новозаразените с коронавирус и опазването на хиляди човешки животи. Въведените подобни противоепидемични мерки през ноември доведоха до добри резултати и положителна тенденция в овладяването на епидемията в страната. Затова считаме, че опазването на човешкия живот трябва да бъде приоритет при взимане на решения за справяне с кризата.

Това пишат от организациуте "Учители за безопасно образование", "Родители за безопасно образование" и Science in the Crisis - Наука в кризата, в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, здравния министър Костадин Ангелов и образователния министър Красимир Вълчев. В писмото си те цитират 83-и случай на починал учител - този път в Казанлък. Притеснително за тях е и забавянето на имунизационната кампания, включително и за желаещите това учители в страната. Цитират се и актуални данни за заболеваемостта. Всичко това, според тях, налага преминаването отново към дистанционно обучение.

Възстановяването на присъственото обучение от 04.01.2021г. и разхлабването на мерките доведе до драстично влошаване на епидемичната обстановка в страната. Редица проучвания доказват, че именно училищата са основен двигател на пандемията, убедени са от организациите, които твърдят, че представляват широк кръг от граждани в цялата страна.

Също така се настоява ресторанти, заведения, нощни барове и клубове, както и школите за танци да останат затворени до овладяване на епидемичната обстановка и постигане на достатъчно високо ваксинално покритие на населението. Музеи, галерии и театри да продължат да работят при капацитет от 30% както до сега.

Таня Михайлова: Имаме всички условия за присъствено обучение в училищата

Таня Михайлова: Имаме всички условия за присъствено обучение в училищата

Следим внимателно ситуацията, увери зам.- министърът

МОН иска повече присъствено обучение. Това може да стане с повече ваксинирани. Това стана ясно от отговора на просветния министър Красимир Вълчев по време на парламентарния контрол по-рано през февруари. Допитването за нагласите на учителите показват интерес към ваксините. Те обаче не намират достатъчно информация, стана ясно от думите на министъра. Ваксинацията няма да е задължителна. На този етап учителите се въздържали от ваксинацията. По думите на Вълчев учителите били предпазливи. Ваксините спасяват милиони човешки животи, категоричен бе той.

Според анкетно проучване на Синдиката на българските учители стана ясно, че близо 47% от учителите се страхуват от ваксината заради странични ефекти.  На 2 февруари стана ясно, че над 5000 учители в София са заявили желание да се ваксинират срещу COVID-19. Юлиян Петров от синдикат Образование към КТ "Подкрепа" заяви, че твърдо против ваксините остават 20% от учителите.

На 26 януари стана ясно, че учениците се връщат в клас, като беше измислена схема, по която децата от различни класове да се редуват с по 2 седмици присъствено обучение.

Учениците от 5, 10 и 11 клас се връщат в час

Учениците от 5, 10 и 11 клас се връщат в час

Децата до 4-ти клас остават в класните стаи