"Смятам, че имаме всички условия учебната година да продължи. Безспорно всички искаме да е присъствено. Следим внимателно ситуацията и при повишаване на заболеваемостта, учениците ще се върнат вкъщи. За да не се случи това, не трябва да има отговорност само в училище, а в цялото общество. Това заяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова за "Денят ON AIR".

Въртележка за учениците в класните стаи

Въртележка за учениците в класните стаи

В моловете малолетните и непълнолетните само с придружител

По думите ѝ не се забелязва тенденция за рязко увеличение на случаите с Ковид-19 при ученици и учители, откакто е възстановен учебният процес в страната. Над 30 000 учители вече са се тествали за коронавирус и процентът на позитивни е много нисък.

"Трябва повече да се доверяваме на децата ни. Те са свикнали да бъдат с маски. Когато им се обясни, няма случай да не ни разберат. Спазват правилата, увери Михайлова. Също така тя отчете, че по-големите ученици се справят по-добре при дистанционното обучение и е много краен вариант учениците от начален курс да бъдат върнати в онлайн среда.

Припомняме, че ден по-рано образователният министър Красимир Вълчев предупреди, че има опасност учениците да се върнат вкъщи, защото февруари и март месец са рискови от епидемична гледна точка месеци. Все още няма колективен ефект от ваксинацията.

Вълчев предупреди, че ако епидемичната ситуация се влоши, ще се предприемат мерки за затягане.

Има опасност учениците да се върнат вкъщи, предупреди Вълчев

Има опасност учениците да се върнат вкъщи, предупреди Вълчев

Дори малките ученици можело отново да преминат на онлайн обучение

Той още веднъж посочи, че всичко е възможно, дори малките ученици да се върнат вкъщи. "Засега нямаме условия за това, засега ситуацията е по-скоро малко влошаване на епидемичната обстановка, но всяко разхлабване на мерките няма как да не допринесе за разпространяване на заразата", категоричен бе Вълчев.

Той увери, че няма изоставане на материала от 1 до 4 клас. При 5 и 12 клас ще имат доста работа учителите да компенсират материала, каза още той. Вълчев няма да предлага законови промени за започване по-рано на учебната година от 15 септември.

На 4 февруари, учениците от 7, 8 и 12 клас се върнаха отново в класните стаи от днес. Става въпрос за около 170 000 деца. Съгласно графика, одобрен от здравните власти, от 18 февруари присъствено ще се обучават учениците от 5, 10 и 11 клас, а при третия етап - от 4 март, в класните стаи се връщат учениците от 6 и 9 клас, както и отново тези от 12 клас.

Родители и учители против отварянето на кафенета и връщането на учениците в клас

Родители и учители против отварянето на кафенета и връщането на учениците в клас

Създавал се двоен риск от разпространение на заразата