Има опасност учениците да се върнат вкъщи, защото февруари и март месец са рискови от епидемична гледна точка месеци. Все още няма колективен ефект от ваксинацията. Така образователният министър Красимир Вълчев отговори на въпрос дали е възможно връщането на учениците вкъщи заради лекото влошаване на епидемичната обстановка.

Коментарът си той направи преди да разгледа обновеното общежитие на професионална гимназия по транспорт и енергетиката "Хенри Форд".

Вълчев предупреди, че ако епидемичната ситуация се влоши, ще се предприемат мерки за затягане.

Той още веднъж посочи, че всичко е възможно, дори малките ученици да се върнат вкъщи. "Засега нямаме условия за това, засега ситуацията е по-скоро малко влошаване на епидемичната обстановка, но всяко разхлабване на мерките няма как да не допринесе за разпространяване на заразата", категоричен бе Вълчев.

Близо 170 000 ученици се връщат в класните стаи

Близо 170 000 ученици се връщат в класните стаи

От днес учениците от 7, 8 и 12 клас отново учат присъствено

По думите му ситуацията остава непредвидима, но желанието на учениците да учат в електронна среда с времето отслабва. Нашата мотивация е да спазваме мерките, но от друга страна вирусът не отслабва. Той ще отслабне едва когато има колективен ефект от имунизациите, изтъкна просветният министър.

Над 200 000 ученици и учители се завръщат днес в училище, освен началния етап, където са близо 480 000 деца и ученици и над 30 000 учители. От днес близо 740 000 деца, ученици и учители ще бъдат ежедневно на училище.

1 200 ученици остават в електронно обучение. Близо 24% (около 22 500) от учителите са заявили доброволно желание да се ваксинират. Списъците се увеличават, но с много на малко.

Вълчев издаде заповед за графика за връщане на учениците в клас

Вълчев издаде заповед за графика за връщане на учениците в клас

Първи за две седмици се връщат учениците от 7, 8 и 12 клас

2400 деца и ученици са под карантина. Около 1700 са учениците, а останалите са деца от детските градини. Все още не може да се говори за по-сериозно разпространение на заразата в детските градини, увери Вълчев.

Той поясни, че за изпуснатият материал в училищата може да се препоръча допълнително обучение, но иначе учителите щели да положат усилия дори в електронна среда да се компенсират образователни изоставания. Колкото могат, учителите ще направят максималното, подчерта Вълчев.

Той увери, че няма изоставане на материала от 1 до 4 клас. При 5 и 12 клас ще имат доста работа учителите да компенсират материала, каза още той.

Красимир Вълчев няма да предлага законови промени за започване по-рано на учебната година от 15 септември.

Ръстът на заболеваемост от COVID-19 у нас - най-голям при децата

Ръстът на заболеваемост от COVID-19 у нас - най-голям при децата

Обществото "тика системата към ново затваряне", предупреждава математик