Около 50 бивши и настоящи ученици от Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) протестираха пред Министерството на културата с искане за освобождаването на Мариела Папазова от поста директор на гимназията.
Любопитна подробност, че тя е сестра на баскетболния ни спец Тити Папазов. Наставникът на Левски получи обвинения, че е идвал в училището и си е позволявал да се държи грубо и оказва натиск върху онези учители, които имат конфликт със сестра му.

Уволнените учители Митко Делев, Надя Кюлафлиева и Анета Иванова и все още действащият Орлин Йорданов категорично се противопоставиха на твърденията на Папазова от брифинга й тази сутрин.

Първият уволнен Митко Делев нарече „лъжа" твърденията, че не се е явявал системно в час.
Кюлафлиева също отхвърли обвиненията, че е занимавала ученици с лични проблеми.

"Толкова е истина твърдението на Папазова, че не преподавам периода на Възраждането, колкото и думите и че съм пияница и побойник, който влиза с бутилка в час", заяви Делев.

"Истина е, че 2007-ма година аз имах връзка с мой колега. Той беше помощник-директор до преди един месец и аз смятам, че тъй като връзката ни свърши крайно злощастно съм преследвана по този начин от Мариела Папазова по негово внушение", коментира от своя страна Кюлафлиева, която добави, че никога не е имала конфликти с Папазова и е изумена от това, което и се е случило.

"Тя много добре знае, че съдът ще ме върне. От началото на годината съм писала какви ли не обяснения за всевъзможни обвинения, които очевидно са били приети, докато не се измисли тази история, която пише в заповедта за уволнение, че не са ми дошли учениците за първи час и че съм им държала груб език."

Всяко едно уволнение в гимназията е правомерно и законосъобразно
М. Папазова

Най-любопитен обаче изглежда казусът с уволнението на Илонка Джалева. Днес тя бе обвинена от Папазова, че е представила болничен лист, но в същото време е съдийствала на международен футболен мач.
По думите на нейни колеги обаче, диагнозата на Джалева е била „загуба на гласа", а съдийската й дейност е свързана с наблюдаване. Джалева не присъства на протеста, тъй като отново има ангажимент в чужбина.

Кюлафлиева направи интересно разкритие и за подписката на ученици в подкрепа на Папазова, която директорът на НГДЕК изтъкна днес. По думите на уволнената учителка, тази подписка е правена още на 5-ти октомври, само около месеч след започването й на работа в гимназията и изобщо не отговоря на настоящите събития.

Още на 3-ти декември около 20 души са се обърнали с молба към Министерството да вземе спешни мерки, за да има спокойствие в това училище. Именно тези 20 души са били извадени от целия щатен списък на гимназията, а останалите са обявени от Папазова като "подкрепящи я", твърдят уволнените учители и техните все още работещи в НГДЕК колеги.

Всички преподаватели изпитаха затруднения да си отговорят на въпроса защо се разиграва целият този скандал. Мненията им варират от конспиративни теории за целенасочено съсипване на НГДЕК до съмнения за лична вражда на Папазова с голям брой от учителите още от ученическите им години.

Вчера групата на противниците на Папазова е внесла в Министерството на културата докладна за всичко извършено по време на управлението й. Тя е подписана от около 20 учители, както и от ученици и родители.

По думите на Делев и неговите колеги искането за освобождаване на настоящия директор се подкрепя и от други настоящи учители и ученици, които обаче се страхуват.

Пред събралите се журналисти голям брой ученици от класическата подкрепиха протеста. Те са изключително разочаровани от уволненията на някои от любимите си учители и от разцеплението, което се е получило в последните месеци.

Ученичка от 12 клас - присъствала на споменатото от директорката Папазова учебно занятие, на което учителката по френски Надя Кюлафлиева уж е занимавала децата с лични проблеми - категорично отрече да е така.
По нейните думи точно в рамките на десетина минути и по молба на самите ученици учителката е изложила своята гледна точка за уволнението от предния ден на своя съпруг Митко Делев. Тя самата счита относно своето уволнение, че е уволнена именно защото е съпруга на Делев.

Уволнената учителка по литература Анета Иванова също се защити от твърденията, че е принуждавала учениците си да си купуват нейна книга. Относно обвиненията в "груб език" Иванова подчерта, че като учител по български език и литература никога не би си позволила опорочаване на езика най-малкото от уважение към самия него.

Тя стигна още по-далеч и дори разкри, че е получавала смъртни заплахи по телефона в периода преди своето уволнение. "По това работи полицията. По време на час телефона ми вибрира, аз го изключвам, а след това се обаждам и ме заплашват. Дори това си позволяват. Тези методи ние ги познаваме - това са Сталин, Хитлер, това са тоталитаристи."

Протестиращите учители обещаха, че няма да спрат с борбата в името на НГДЕК. Те вече оспорват в съда своите уволнения и са до голяма степен убедени, че ще спечелят делата.
Голямата им борба обаче е бъдещето на гимназията и запазването на статута й на едно от най-елитните и отличаващи се училища в страната.