От днес протестът на учителите излиза на улиците и магистралите.

Ще бъде блокиран пътят Е79 Видин - Кулата (Враца, Перник, Драгичево, Дупница, Кюстендил, Бяла).

Аспарух Томов заяви, че днес между 12 и 13 часа протестиращи учители в София ще блокират кръстовищата на „Славейков" и „Раковска", пред Софийския университет и на 5-те кьошета. Те ще пресичат от едната страна до другата и обратното, тъй като нямат разрешение за блокада.

Русенски учители блокираха Дунав мост в знак на протест.
Те ще спрат движението пред Конртолно-пропускателния пункт.

Ще бъдат блокирани и кръстовища в Плевен, Пловдив, Варна, Русе и др. Градове, съобщават от пресцентъра на КТ Подкрепа.

Конфедерацията призовава всички свои регионални и професионални структури да подпомогнат учителските синдикати и да преминат към всякакви форми на граждански протест по примера на своите колеги.

Това става, въпреки че снощи на преговорите между синдикатите и МОН бе постигнат първият „пробив" - от 1 ноември се увеличават с 20 процента заплатите, а именно средно с 88 лева.

На днешните преговори, които започват в 11 часа в министерството, се очаква да бъдат коментирани и другите две 20-процентни стъпки.

Крум Крумов от КТ „Подкрепа" заяви обаче за news.bg, че призивът за блокиране на кръстовища произтича от самите учители.
Те са загубили надежда, ние също", коменитра Крумов.

Той посочи, че въпреки договореността от вчера за 20% увеличение от първи ноември тази година, по основните искания на синдикатите няма никакво движение.

Въртим се в омагьосан кръг", каза Крумов и обясни, че при вчерашните преговори управляващите са предложили единствено "някакво" увеличение от 1 юли 2008 година.
Не издържат повече хората, това е истината, учителите вече не издържат", каза Крумов.

Според данни на Единния национален стачен комитет до този момент около 12 000 учители са заявили желание да напуснат системата на образованието. Днес стачкуващите  са 91% от работещите в системата.