В столицата протестиращи учители блокираха ключови кръстовища и пътни възли.

Припомняме, това е част от ескалиралите днес протестни действия, при които в страната са блокирани магистрали, а русенските учители - и Дунав мост.

ПРОВАЛ НА ПРЕГОВОРИТЕ
Министрите се отметнали и за договореното снощи

От КТ „Подкрепа" подкрепиха тази форма на протест, а шефът на учителския сидикат към "Подкрепа" Крум Крумов обяви, че това е инициатива на самите учители.

Протестиращи педагози блокираха движението пред Софийския университет - минавайки в дълга редица по пешеходната пътека, което наложи кордон от полицаи да освободи пътното платно по булевард Васил Левски.

Движението беше блокирано за времето между 12.05 и 12.10 ч., след което служителите на реда накараха протестиращите да се изместят в едната част на платното.

Междувременно събралите се на кръстовището  учители сами пропускаха линейките на "Спешна помощ".
В момента в района на кръстовището движението е  нормализирано. Има полицейско присъствие от двете страни на  булеварда.

Същата тактика избраха техни колеги на възловото кръстовище на 5-те кьошета, като обикаляха и минаваха през всички пешеходни пътеки, създавайки хаос в движението.

Макар че снощи бе постигнато споразумение между синдикати и МОН за първото 20-процентно увеличение от 1 ноември, Крум Крумов коментира пред news.bg, че „Те (учителите,бел.ред.) са загубили надежда, ние също".

Той посочи, че въпреки договореността от вчера за 20% увеличение от първи ноември тази година, по основните искания на синдикатите няма никакво движение.

Въртим се в омагьосан кръг", каза Крумов и обясни, че при вчерашните преговори управляващите са предложили единствено "някакво" увеличение от 1 юли 2008 година.

Не издържат повече хората, това е истината, учителите вече не издържат", каза Крумов.

Според данни на Единния национален стачен комитет до този момент около 12 000 учители са заявили желание да напуснат системата на образованието.
Днес стачкуващите  са 91% от работещите в системата.