Страната ни е получила силен шамар заради отказа за приемане на Закона за предучилищното и училищното образование, който ГЕРБ внесли още в първите дни от работата на Народното събрание. Това обяви герберката Милена Дамянова след като тя и Корнелия Нинова от Коалиция за България предложиха законът да бъде приет. Именно с това предложение започна днешното заседание на парламента. В пленарна зала се регистрираха 123 народни представители.

Дамянова сигнализира, че преди дни България е била остро критикувана, именно по отношение на образователната система. Тя подчерта, че обсъждането на закона е продължило дълго време, в търсене на най-добрите работещи решения за системата.

„В края на 41-то НС това беше първият проект, който родители, учители протестираха за приемането му", заяви депутатът от ГЕРБ. Отказът да бъде приет законът е продиктуван от това, че се чака законопроект на министъра на образованието и науката Анелия Клисарова. Бившият зам.-образователен министър критикува Клисарова за липса на политическа воля и некомпетентност.

Дамянова поиска от трибуната изслушване на Клисарова, за да обясни действията и бездействията си.

Депутатът от Коалиция за България Валентина Богданова призова колегите си за добра воля и компетентност, за да доработят и приемат поправките в Закона за професионалното образование . „Другото просто са закачки, за които времето изтече", коментира Богданова.

„За" предложението бяха 79 народни представители, „против" - 80, а 21 се въздържаха.

Народният представител от Коалиция за България Корнелия Нинова изтъкна, че има национална програма за училищното образование, предучилищното образование и подготовка. „В продължение на година законът отлежава в НС, в момента сме отговорни, защото неприемането може да лиши образованието от субсидии", коментира Нинова, допълвайки, че народните представители са длъжни да изслушат министъра на образованието и науката.

Предложението беше окончателно отхвърлено и след прегласуване, на което 89 депутати бяха „за", 73 „против", а 28 се въздържаха.