В Министерството на образованието и науката се проведе среща между екип на министерството и представители на издателства на учебници и учебни помагала.

По време на срещата бяха обсъдени предложените от МОН промени в Наредба № 5 за оценяване и одобряване на учебници и учебни помагала.

Те се отнасят до процедурата на оценяване на учебници и учебни помагала, без да засягат изискванията, на които трябва да отговарят проектите, уредени в Наредба на Министерския съвет.

Участниците на срещата се обединиха около тезата, че е необходимо да се предприемат действия за подобряване на организацията по оценяване и одобряване на учебници.

Цялостна промяна на изискванията и процедурите би могла да бъде предприета след приемане на нов закон в областта на училищното образование.

Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев пое ангажимент процедурата за одобряване на учебници за VII клас да стартира не по-късно от началото на месец май. Така ще се даде възможност учителите да получат по-рано проектите на учебници и да имат не по-малко от 1 месец за техния избор.