Около 50 студенти, преподаватели и служители на Националната художествена академия (НХА) се събраха на протест пред учебното заведение, за да се противопоставят срещу информационното затъмнение и неправилното разходване на средства в нея.

Демонстрацията е под наслов "Край на мълчанието в Националната художествена академия".

Основните искания на протестиращите са за осигуряване на достъп до информацията за решенията на ръководните органи в НХА, промени в правилника за дейността на Академията, касаещи избори на членове на Академичния съвет, подобряване условията на работа, ремонт и поддръжка на ателиетата във всички сгради и осъвременяване на техническата база.

Протестиращите настояват още за спиране на ежегодното неаргументирано увеличаване на семестриалните такси, увеличаване на средствата по фонд "Развитие", да се изплащат възнагражденията на моделите и хоноруваните преподаватели, както и самота заплащане да бъде актуализирано.

За представянето на исканията на преподавателите в НХА пред news.bg говориха Дима Каприева, преподавател в Академията и завеждащ ателието по "Ситопечат и багрене" и доц. д-р Вержиния Маркарова, ръководител на катедра "Текстил" в НХА.

Вълчев не може да помогне на преподавателите от Художествената академия

Вълчев не може да помогне на преподавателите от Художествената академия

Те са си избрали ректора

По думите на Каприева много хора от Академията са възмутени от отношението, което има ръководството на Академията: не само не се изпълнява договореното по Колективен трудов договор, но се отказва и информация по един груб и арогантен начин. Отговорът обаче бил - "няма пари и нищо не може да се направи".

Много пъти до този момент преподаватели са сигнализирали институциите за нередности в НХА.

Увеличаването на таксите за обучение в НХА не рефлектира по никакъв начин за подобряване на материалната и техническата база, като по този начин има реална опасност от отлив и на студенти в Академията, предупреди Каприева.

"Едни от най-видните личности на България са възпитавани тук и искаме да има такава приемственост, да покажем, че работят творци и личности, които не могат да бъдат пренебрегвани като такива. За това излязохме на мълчалив протест и не предприехме по-радикални мерки, защото въпреки, че не ни се заплаща, продължаваме да работим, за да не ощетяваме младежите, които имат мечтата да се занимават с изкуство", обясни Каприева.

Преподавателите няма да напуснат ателиетата, няма и да стачкуват, а ще продължат да работят.

Вержиния Маркарова посочи обаче, че ако няма адекватна реакция от страна на ръководството на Академията, преподавателите ще помислят и за следващи мерки. Тя се гордее със специалността си, колегите си и студентите си, защото правят много хубави неща и им се отдават. Академията се опитва да създава мислещи и силни личности, а преподавателите искат ръководството и администрацията да им помагат.

"Ректорът се е похвалил, че е платил всички задължения към "Топлофикация", но ние как ще си платим задълженията към "Топлофикация", защото той не ни дава възможност да го направим", включи се отново Каприева. В заключение тя заяви, че преподавателите не са само дух, а са материя и трябва да съществуват по някакъв начин.

Ректорът на Националната художествена академия (НХА) проф. Николай Драчев не разбира протеста на преподавателите. Пред news.bg той отрече твърденията на протестиращите, че има злоупотреби със субсидиите.

"Няма такова нещо", категорично заяви ректорът и заяви, че проверки са направени от всички институции и нищо не е намерено като нарушение на финансовата дисциплина. Задълженията на Академията са в размер около 600-700 000 лв.

Проф. Драчев и призна, че действително има проблеми с финансите, защото Академията е в преразход. Проблем със заплатите имало обаче само за ноември месец. Предстои среща с министъра на образованието, за да се уточняват проблемите. Въпреки това заплатите на преподавателите и стипендиите на студентите се изплащат редовно, изтъкна проф. Драчев

По думите му е трябвало още юни или юли месец да се спре учебният процес в Академията, тъй като нямали средства за отопление. Учебното заведение има и много други проблеми, които съпътстват учебния процес.

Ректорът е готов на диалог с преподавателите, за да ги успокои, че ще си получат заплатите и че няма злоупотреби със субсидиите на Академията.