"Доколкото разбирам в момента преподавателите по-скоро няма да си получат пълния обем от възнагражденията си".

Така образователният министър Красимир Вълчев отговори на въпрос на News.bg дали протестиращите преподаватели от Националната художествена академия ще получат дължимите им заплати.

"Те са си избрали ректора и да питат него дали ще си получат заплатите. Аз може би ще мога да ви кажа до началото на следващата седмица, след като бъде направена проверка", подчерта Вълчев.

Той редовно се вижда с ректорите на висшите учебни заведения, но Законът за висшето образование регламентира крайна форма на академично самооправдание.

В Художествената академия - заплати, дългове и студ

В Художествената академия - заплати, дългове и студ

Ректорът заявява, че няма проблем със заплатите и не разбира протестиращите преподаватели

"Ректорът е този, който изцяло и самостоятелно се разпорежда с бюджета и министерството нито му утвърждава бюджета, нито съгласува какво да бъде изпълнението на разходите", изтъкна Вълчев.

Просветният министър е разбрал за протеста, като МОН е получил сигнал за неизплащането на стипендии, защото се изразходвали средства за капиталови разходи. От вчера в министерство има сигнал за неизплащането и на заплати.

"Ние ще го проверим, ще констатираме, че разходите не се приоритизирани и разходването е нецелево, но оттам нататък отговорността е на ректора", обясни Вълчев.

По думите му няма как МОН допълнително да ги подпомогне финансово, тъй като висшите учебни заведения се финансират по формула и тя не може да бъде нарушена.