Диплома за средно образование в интернет се продава за 900 лева. Това съобщава Дарик, позовавайки се на отговор на имейл, изпратен от репортер на медията до електронен адрес под обява за продажба на дипломи.

В сайта diplomirabota.wordpress.com преди дни потребител с псевдоним emimisova публикувал обява за лесно и бързо получаване на дипломи. Обявата е от 10 януари. Под нея има и публикуван имейл, на който желаещите могат да направят запитвания и поръчки.

В получения отговор се посочва, че за диплома за основно образование ще ви се наложи да платите 800 лева, а за висше - цената зависи от специалността, учебното заведение и годината на завършване, която трябва да пише в документа.

Дипломите могат да бъдат с дата на издаване от 1996 г. до 2014 г. от всички учебни заведения в България и всички специалности, с успех по избор. В писмото се уточнява, че бланките разполагат с всички необходими подписи, печати, холограми и други отличителни знаци и са оригинални.

Припомняме, през септември Министерство на образованието и науката (МОН) засече сайт за фалшиви дипломи и сезира прокуратурата. Ставаше въпрос за сайта www.diplomabg.wordpress.com. Лицето, което бе посочено за контакт - Мартин Русев, е същото, което няколко месеца по-рано отново предлагаше фалшиви дипломи през друг интернет сайт - https://diplomite.wordpress.com. Тогава Министерство на образованието и науката отново сезира прокуратурата.