82 процента от родителите са "за" присъствено начало на новата учебна година, а 16 процента са за дистанционно обучение. Като цяло и учители, и родители са готови за този старт.

Това заяви в курорта "Камчия" край Варна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран от БНР.

Той участва в работна среща на Синдиката на българските учители.

Вълчев уточни, че ще се отпуснат още европейски средства за осигуряване на допълнителни мерки за безопасност.

Пандемичната ситуация ще продължи почти през цялата следваща учебна година. Затова трябва да се осигури защита здравето на учениците. Това стана ясно от брифинг по-рано тази седмица на просветния министър за новата учебна година.

Вълчев: Затворените училища са по-опасни за децата от пандемията

Вълчев: Затворените училища са по-опасни за децата от пандемията

Учебната година започва присъствено

Всички страни са изправени пред това предизвикателство, подчерта той. Никоя европейска държава няма да вземе крайните ограничения за според него. Няма да има затваряне на образователния процес.

Хибриден учебен процес не е вариант. Това е труден вариант за реализиране. Учителят не може да работи в две педагогически среди едновременно. Затова ще се учи чрез подход на превключване. Стремежът е да няма загуба на учебно време. Ще се ползва опитът за електронна среда.

Балансът между правото на здраве и правото на образование е труден, изтъкна той. Затворените училища ще нанесат повече вреда на децата от пандемичната ситуация, по думите на Красимир Вълчев.