Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще изисква още по-строг контрол от началниците на регионалните управления за училищното хранене, съобщава БТА. Това стана ясно от думите му пред журналисти в Луковит по повод случая с натровените 22 деца в Ямбол, след като са обядвали в училищния стол в село Дражево.

Вълчев настоя началниците на регионалните управления да са безкомпромисни по този въпрос.

Той все пак призна, че няма как да се осъществи тотален контрол, но подчерта, че е достатъчно да се проверяват периодично по няколко училища, за да се види, че контролният механизъм действа.

Приетите с хранително отравяне деца в Ямбол са добре

Приетите с хранително отравяне деца в Ямбол са добре

Агенцията по храните и Регионалната здравна инспекция извършват проверка

Няма сигнал, на който да не сме реагирали, заяви просветният министър.

Той припомни, че от тази година средствата за безплатните закуски са вдигнати с 30% дневна стойност. Той обясни, че все още не може да коментира случая в Ямбол, тъй като първо Българската агенция по безопасност на храните трябва да направи изследвания. Според него обаче става въпрос за хранително натравяне.

"Това, което ние сме направили, изготвили сме механизъм за съвместна работа на институциите, най-вече Регионалните управление на образованието, Районните здравни инспекции и структурите на БАБХ. Регионалните управления могат да контролират директорите, те са възложители на храненето, като изключим схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко". Заедно можем да направим по ефективен контрол", посочи Вълчев.

Министърът посети Ловешка област заради работни срещи с директори на детски градини и училища, както и представители на местната власт в Угърчин и Луковит. По време на посещението си в Луковит Вълчев заяви и че тази година новообхванатите деца в училище са по-малко в сравнение с предишните години, тъй като тези, които са били извън образователната система, вече са включени в нея.

По негови думи сегашната цел е ежедневната посещаемост, както и децата, чийто майчин език не е български, да бъдат обхванати в детска градина.

14 деца са приети в ямболската болница със симптоми на хранително отравяне

14 деца са приети в ямболската болница със симптоми на хранително отравяне

В късния следобед са се почувствали зле…