Четиринадесет деца от ямболското село Хаджидимитрово са настанени тази вечер в ямболската болница със съмнения за хранително отравяне, предаде БНТ. Те са на възраст между 7 и 12 години.

Уточнява се, че в късния следобед учениците са се почувствали зле и са били откарани в спешния център в Ямбол с болки в корема и повръщане.

След преглед децата са настанени в инфекциозното отделение на болницата под лекарско наблюдение, а за едно от тях родителите са предпочели домашно лечение. На всички ще бъдат направени изследвания.

Очаква се най-късно в сряда да стане ясно каква е причината за заболяването.

Всички пострадали деца учат в съседното село Дражево. Храната, която им се предоставя, е на принципа на кетъринг. С нея се хранят близо 1300 ученици от община Тунджа.

Представители на здравната инспекция и областната дирекция по безопасност на храните предприеха проверки в училището в Дражево.

Случаят с починалото дете в София говорел за слаба квалификация на лекарите

Случаят с починалото дете в София говорел за слаба квалификация на лекарите

Проф. Гайдарски вижда пропаст от недоверие между лекаря и пациента

"Няма деца в тежко състояние. Надяваме се че ще бъдат овладяни тези оплаквания. Това е клинична картина на хранително отравяне, но няма нищо драматично на този етап." - увери д-р Валентин Вълчев от Спешната помощ.

"Най-интересното е че става въпрос само за деца от Хаджидимитрово, а тази храна ядат всички деца от община Тунджа. В Дражево учат деца от Хаджидимитрово и Дражево - нито едно дражевско дете не е тук, само хаджидимитровски и нито едно дете от други училища от нашата община, които са консумирали същата тази храна днес." - коментира кметът на община Тунджа Георги Георгиев.