Три столични болници се проверяват заради случая с починалото 3-годишно момченце в София.

Родителите го завели първо в детската болница, където обаче никой не им обърнал внимание. След това отишли в болница "Лозенец", където изписали детето за домашно лечение. След като отново се върнали в детската болница, били изпратени в "Пирогов", където в крайна сметка детето починало.

Пред bTV бившият министър на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски определи случая като "трагедия". Той изрази мнение, че грешките са лични. Според него случилото се говори много лошо за подготовката на лекарите, които са били замесени в този случай.

Проверяват три столични болници заради починало 3-годишно дете

Проверяват три столични болници заради починало 3-годишно дете

Ананиев е назначил проверка в болниците "Проф. Иван Митев", "Лозенец" и "Пирогов"

"Ако са в достатъчна добра кондиция и квалификация, щяха да видят, че е нещо сериозно", категоричен е бившият здравен министър. По негови думи трагичният инцидент говори за "слаба квалификация на приемащите лекари и едно определено отношение към дадения случай".

Гайдарски посочи, че България е една от страните с лесен достъп на пациентите до болница и има свободно придвижване на пациентите в страната към болничните заведения за разлика от Запад, където понякога трябва да се чака с дни и седмици за прием. По тази причина той недоумява как така едно легло е било запазено за друг пациент на 15 ноември, поради което е бил отказан прием на момченцето.

Трябва да се каже, че у нашето общество отсъства реципрочно уважение към лекарите, което създава едно негативистично отношение на самите лекари към пациентите вече и се създава пропаст между тях, обясни Гайдарски, допълвайки, че има създадено 

Според него със сигурност ще има наказани за случая, след като проверката приключи.

Инфекция вероятно причинила смъртта на 3-годишното дете от София

Инфекция вероятно причинила смъртта на 3-годишното дете от София

Детето било откарано в болница заради обрив